Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Laxöglädje. Frida Engdahl, Lena Hardin och Johnny Johansson med lilla Nellie Alfredsson på armen är samtliga med om IOGT-NTO-satsningen på Laxön. Sven Rautenberg representerar Slottsmöllans fastighets AB som äger ön.

Verksamheten på Laxön räddas

På lördag invigs IOGT-NTO:s satsning på Laxön i Nissan. Verksamheten ska bli bred med allt från ungdomsdisko till kafé med öppet veckan om. Laxön ska bli en ö i Nissan för alla.

På måndagen anordnade IOGT-NTO föreningen Fasta förbundet med ordförande Lena Hardin i spetsen en presskonferens för att berätta om rörelsens satsning på Laxön.

– Man kan säga att cirkeln nu är sluten, eftersom vår organisation bedrev verksamhet här redan 1904–1939. Nu har vi fått lov att arrendera ön av markägaren i 20 år och håller på att dra igång vår verksamhet igen, säger hon.

– Som markägare är vi mycket positiva till den här lösningen, säger vd Sven Rautenberg på Slottsmöllans fastighets AB.

Ön som under ett antal år endast fungerat som sommarkollo blir nu tillgänglig för allmänheten, men kolloverksamheten kommer att fortsätta. Dessutom kommer nykterhetsrörelsen att med ideella insatser driva scoutläger och annan ungdomsverksamhet.

– Men vi kommer också att anordna dans här, all verksamhet naturligtvis under nyktra och drogfria former, säger Lena Hardin.

Rörelsen får betala 25 000 kronor i arrende per år och har fått överta byggnaderna på ön för en symbolisk enkrona av kommunen. En nyhet blir så småningom att det ska byggas barackbyggnader för bland annat övernattning på en särskilt iordningställd plats.

I samarbete med arbetsförmedlingen får man också hjälp att måla och snygga till byggnaderna och dansbanan som är från 1994. Under åren 1995–2009 bedrevs det kommunala sommarkollot på ön.

– Vi startar lite försiktigt med verksamheten och sedan hoppas vi på att det ska växa vidare. Men redan nu kan den som vill komma på dansen på lördag till levande orkester i samband med invigningen, säger Lena Hardin.