Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Var fjärde nia väljer sofflocket

15-åringar är vana vid demokratiska normer, intresserade av att påverka och följer samma politiska vindar som resten av samhället. Men de har lättare för att tänka om och det är den sociala gruppen, särskilt föräldrarna, som påverkar åsikterna mest.

Om det vore riksdagsval idag och upp till niondeklassarna i Halmstad, Laholm och Hylte att själva bestämma, skulle oppositionen vinna med dubbelt så många röster som alliansen.

Piratpartiet och Socialdemokraterna är de enskilt starkaste partierna med 19 procent av rösterna vardera. Mona Sahlin vinner en knapp seger över Piratpartiets Rick Falkvinge som favoritkandidat till statsministerposten. Var fjärde elev i  nian skulle välja att ligga på sofflocket.

– Om man frågar ungdomar om de är intresserade av politik säger de oftast nej, säger Sanna Johansson, projektledare vid SOM-institutet i Göteborg som forskat om attityder och värderingars betydelse för ungdomars politiska intresse.

– Men de är intresserade av en massa frågor som är politiska. De tänker bara inte alltid på att de är politiska.

Sanna Johansson förklarar att ordet politik inte är ett positiv ord för unga. Det är inte förrän längre fram i livet som de inser att politik faktiskt handlar om sådant de är intresserade av, som skola, sjukvård och sysselsättning – saker som rör deras vardag.

Det finns ett stort samband mellan en människas politiska åsikter och hennes sociala grupptillhörighet. En 15-årings politiska åsikter påverkas mycket av hemmamiljön.

Sanna Johansson förklarar att man i den åldern inte har hunnit utveckla en egen social grupp än, man ärver därför föräldrarnas. Ungdomar påverkas också mycket av det de ser på tv och av sociala medier.

En niondeklassare är inte lika fast i sina åsikter som en vuxen människa och har därför lättare för att byta partisympatier. Hon sammanfattar det med att de är mer flyktiga, inte så inrutade och har mindre inlärda mönster.

– De följer samma valvindar som resten av samhället, men det blåser hårdare bland de yngre, säger Sanna Johansson.

Vad gäller framtiden, tror Sanna Johansson att dagens ungdomar kommar att ge upphov till ett Sverige som är ganska likt det vi har idag.

– Det är ingen dyster bild, vilket beror mycket på att de går i skolan och därför är vana vid demokratiska normer. En typisk 15-åring vill inte ha rösträtt vid 15, är nöjd med demokratin, känner att det går att påverka inågon mening och är intresserad av att påverka, säger hon.