EU-parlamentarikern Malin Björk är Vänsterpartiets förstanamn i EU-valet i maj.
EU-parlamentarikern Malin Björk är Vänsterpartiets förstanamn i EU-valet i maj.

V vill inte att Sverige lämnar EU

Vänsterpartiet går inte till val på att Sverige ska lämna EU. Det beslutade partiets valkonferens på söndagen.

ANNONS
|

Efter flera timmar intensiv debatt på lördagen beslutade Vänsterpartiets EU-valkonferens på söndagen att avslå alla förslag om att partiet ska hålla kravet på att lämna EU levande. Förslag att införa sådana formuleringar i plattformen röstades ned med siffrorna 41 mot 30.

- Jag är glad över besluten. Det är ett viktigt besked. Vi får frågor från både väljare och journalister. Nu har vi ett tydligt svar på det. Vi kommer inte att gå till val på att Sverige ska lämna EU, säger Jonas Sjöstedt efter beslutet.

ANNONS

I Vänsterpartiets partiprogram står det att partiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Men i partistyrelsens förslag till valplattform står det i stället: "Det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu". Detta förslag vann också stöd på valkonferensen.

En tröstseger

En liten tröstseger fick minoriteten genom att senare få in en skrivning om att det borde vara enklare att lämna såväl EU som EMU.

En av de framträdande företrädarna för att utträdeskravet skulle vara med i plattformen är andranamnet på valsedeln till EU-parlamentet, Ana Süssner Rubin, som är ordförande för Skånedistriktet.

- Jag tänker inte kommentera enskilda kandidater, men jag förutsätter att alla kandidater följer valplattformen, säger Jonas Sjöstedt.

Själv säger Rüssner Rubin att hon följer valplattformen men tänker hänvisa till partiprogrammet om någon frågar om utträdeskravet.

De fem första kandidaterna på valsedeln till EU-valet är alla kvinnor, med nuvarande EU-parlamentariker Malin Björk som första namn.

Socialistiskt Europa

En fråga där partiledningen förlorade var att valkonferensen bytte ut förslaget om att Vänsterpartiet ska verka för "ett annat Europa" till "ett socialistiskt Europa".

ANNONS

- Vi är ju ett socialistiskt parti, det genomsyrar ju all vår politik från kommunfullmäktige till EU-parlamentet. Litet socialism skadar aldrig, säger Jonas Sjöstedt.

Fokus i Vänsterpartiets valplattform blir klimatpolitiken och kampen mot de högerextrema krafterna. Bland kraven finns en omvandling av den Europeiska investeringsbanken till en klimatinvesteringsbank, som ska sluta med fossila placeringar. V vill också avskaffa alla miljöskadliga subventioner och införa en miniminivå för en progressiv flygskatt.

Kampen mot högerextremismen ska ske genom mer vänsterpolitik med ökad jämlikhet och förbättrade sociala rättigheter genom ett socialt protokoll.

En framträdande roll i valplattformen har också försvaret för kvinnors rättigheter. Här skärptes politiken med krav på krafttag mot mäns våld mot kvinnor, pornografi och trafficking samt försvar av aborträtten.

TT

Fakta: Vänsterpartiets valplattform

Vänsterpartiet ska inte driva kravet på att Sverige ska lämna EU.

Fokus på klimat och kamp mot högerextremism.

Inrätta en europeisk klimatinvesteringsbank.

Inga nya bilar med fossila bränslen ska säljas i EU efter 2025.

Miniminivå för en progressiv flygskatt.

Lagliga och säkra vägar för flyktingar och migranter.

Inför ett socialt protokoll.

Alla som jobbar i Sverige ska betala skatt i Sverige.

Facket ska kunna kräva svenska kollektivavtal för dem som jobbar i Sverige.

Öppna böcker för alla EU-parlamentariker, minskade förmåner och sänkta politikerlöner.

Källa: Vänsterpartiet

Fakta: Vänsterpartiets EU-kandidater

Valkonferensen beslutade att följande fem personer ska toppa partiets valsedel till EU-parlamentet:

Malin Björk, EU-parlamentariker.

Ana Süssner Rubin, ombudsman, Skåne.

Deniz Butros, energi- och klimatstrateg, Östergötland.

Nina Broman Costa, säljare, Uppsala.

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare, Skåne.

ANNONS