Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stängs vid årsskiftet. Stampenägda V-TAB lägger ner tryckeriet som i dag ligger granne med Hallandsposten på Fiskaregatan i Halmstad.

V-TAB lägger ned tryckeriet i Halmstad

V-TAB:s tryckeri i Halmstad stängs vid årsskiftet. 25 anställda berörs av nedläggningen.

Klockan två på tisdagseftermiddagen fick personalen på Stampenägda V-TAB:s tryckeri besked om att deras arbetsplats ska stängas.

Redan vid årsskiftet ska produktionen på anläggningen i Halmstad upphöra, enligt förslaget som ledningen nu går vidare med.

Samtidigt informerades 50 anställda vid tryckeriet i Örebro om att de står utan jobb den sista juni nästa år, enligt samma förslag och att produktionen i deras fall flyttas till Västerås.

– Det är jättetråkigt att vi behöver göra detta, säger V-TAB:s vd Peder Schumacher och tillägger att marknadsomständigheter gör att planerade förändringar behöver ske snabbare än vad man tidigare trott.

– Volymerna viker. Vi har minskade volymer på tio procent och krav på oss att sänka kostnaderna, säger han.

Hallandsposten och Hallands Nyheter, som i dag trycks i Halmstad, kommer från årsskiftet att tryckas i Landvetter utanför Göteborg, dit den mesta av produktionen i Halmstad planeras flytta.

Vad kommer detta att innebära för prenumeranterna?

– Det kommer inte att innebära någonting, annat än att tidningen trycks på en annan ort, säger Peder Schumacher.

Vad innebär det för personalen? Sägs de upp direkt?

– Förhandlingarna inleds nu i juni. Så det är ett arbete som påbörjas nu, säger han.

För de anställda i Halmstad kom beskedet som en chock.

– Vi visste att det skulle hända någonting, men vi trodde att det skulle bli först nästa år eller året därpå. Det känns som en smäll i ansiktet, säger Stefan Karlsson.

Han kan inte förstå hur det kan ses som lönsamt i att lägga ner i Halmstad där tryckeriet fungerar bra och kostnaderna redan är låga.

– Vi går med vinst, vi har hyresavtal i flera år till och relativt sett låga lönekostnader. Det måste finnas bättre ställen att spara in på. Det här är för jävligt, säger Stefan.

Han har jobbat 20 år i huset på Fiskaregatanoch sina tre första år jobbade han som tidningsbud och därefter har han arbetat 17 år på tryckeriet.

Koncernen V-TAB:s genomgår stora förändringar och det är inte bara Halmstad som drabbas. I januari stod det klart att anläggningen i Norrtälje stänger. Även i Backa finns förslag om nedläggning. Där är inte något beslut fattat ännu och besked om tryckeriets framtid väntas först efter sommaren.