Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Arg och ledsen. Fredrik Sandström är här i färd med att öppna Rökeriet efter en sömnlös natt då restaurangen utsattes för det tredje inbrottet på kort tid.

  Våg av inbrott mot företag senaste veckan

  Senaste veckan har inneburit en våg av företagsinbrott i Laholm. Natten till i går utsattes Rökeriet i Laholm för det tredje inbrottet på kort tid och polisen misstänker att det rör sig om samma gärningspersoner som bröt sig in på Synsam natten till måndag.

  Antalet företagsinbrott i Laholm har sjunkit de senaste åren men under veckan som gått har vi sett ett trendbrott med flera tillslag. Rökeriet i Laholm utsattes natten till i går för det tredje inbrottet under senaste året.

  – Senaste året har det varit åtta inbrott på Strandhotellet, två på Synsam och tre här. Man känner sig inte säker någonstans, säger Fredrik Sandström, som äger Rökeriet tillsammans med Jessica Sandström.

  Det var vid midnatt natten till i går som någon krossade fönstret till en dörr och tog sig in på restaurangen.

  – Det är obehagligt. Man blir arg, ledsen och rädd på samma gång, säger Jessica Sandberg.

  Läs också: Halvering av bostadsinbrott sedan i fjol

  Sedan larmet gått kom väktare och sedan även en polispatrull till platsen. Tjuven ska ha fått med sig ett par tusen kronor innan någon kom dit. Efter inbrottet kommer Rökeriet att ändra sina rutiner och bli helt kontantlösa. 

  – Jag har redan pratat med banken. Vi har ändrat rutinerna efter två inbrott, men nu blir det extremt, säger Fredrik Sandström. 

  Någon ska under samma natt också ha brutit upp dörren till anhörigcentrum men personalen har inte sett att något ska vara stulet. Händelsen väcker ändå obehag hos de som arbetar där.

  – Vi arbetar ju med en del som är utsatta för hot eller våld och då behöver man en säker plats att jobba på, säger Anita Winde. 

  Synsam på Stortorget utsattes natten till måndag för ett inbrott av tre maskerade gärningspersoner som bröt upp entrédörren.

  Sedan det senaste inbrottet i juni 2015 då tjuven tog med sig solglasögon så låser personalen in dessa. 

  – Med största sannolikhet så rör det sig om samma gäringsmän och personer med lokal förankring, säger poliskommissarie Krister Adolfsson. 

  Just nu väntar polisen på resultatet av tekniska undersökningar där man analyserar bland annat finger- och fotavtryck samt hämtar in vittnesuppgifter. 

  – Man har säkrat fotspår utanför och det finns övervakningsbilder som vi får kolla på, säger Björn Astell på Laholmspolisen. 

  Ännu finns ingen misstänkt för brotten men polisen följer en del lokala individer.

  – Det finns ett antal personer med lokal förankring som vi aktivt jobbar mot, säger Krister Adolfsson.

  Han menar att företagare måste vara extremt säkerhetsmedvetna vad gäller egendom och lokaler.

  – Jag hoppas att ingen i Laholm förvarar några dagskassor på företagen, säger han.