Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

image - 1
”How do you do?”. Nu blir det film av Roxettes upplevelser genom åren. Per Gessle har lämnat över ett digert filmmaterial till Jonas Åkerlund och filmen premiärvisas på Way out west i augusti.

Världspremiär för Roxettefilm

Jonas Åkerlund har gått igenom Per Gessles privata videofilmer från turnéerna med Roxette. Dokumentären Roxette diaries, har världspremiär på Way out west i augusti.

Roxette diaries är en unik bakom- kulisserna-dokumentär av regissören Jonas Åkerlund, inte minst känd för sitt fruktsamma sam-arbete med Madonna. Han har fått exklusiv tillgång till en enorm mängd privat videomaterial: filmat backstage under Roxettes världsturnéer, i studion, under pr-turnér och i alla möjliga sammanhang. Av filmerna som han fick i april 2014 har regissören nu skapat sin egen berättelse om Roxette åren 1988-2001.

Eftersom merparten av videoklippen är från slutet av 1980-talet fram till 1995 så är det visserligen lite si och så med kvalitén påpekar Per Gessle i Roxettebloggen, där han också citeras:

”Det hände så sjukt mycket för Roxette mellan 1986 och 1995. Samtidigt var det i en tid då en videokamera inte var något du direkt såg varje dag. Även om den tekniska kvalitén är sådär är jag oändligt tacksam att vi verkligen dokumenterade alla dessa hundratals timmar av film från den här magiska tiden. Vår ambition var att fånga allt: studio-jam, back stage-fester, repetitioner.”

Sammanlagt överlämnade Gessle totalt 180 stycken Hi 8- och DV-videoband till Jonas Åkerlund med frågan om han kunde ”få ihop något sevärt av det hela”. Kanske till och med ”en film som fångade Roxettes anda från första början. En film som vågade vara både ärlig och fånig och kul att titta på”.

– Hey, jag tror han har lyckats! Ha så kul med Roxette diaries, avslutar Per Gessle sitt inlägg.

Nu står det klart att den helt färska dokumentären får världspremiär under Way out west i Göteborg 13–15 augusti.

– Det blir den allra första visningen av Roxette diaries någonsin, säger Svante Tidholm som satt ihop filmprogrammet för årets festival.

Och Way out wests filmprogram bara växer. Vid starten för fem år sedan visades sex filmer. Nu rör det sig om 40 filmer, bland dem omtalade dokumentärer som Asif Kapadias Amy, om sångerskan Amy Winehouse, Brett Morgens Cobain: Montage of Heck samt världspremiären av Elin och Lars Berges dokumentär Drottninglandet med musik av Frida Hyvönen.

En nyhet för i år är också ett stort filmtält i Slottsskogen, vid Gräfsnäsgården, där filmvisning varvas med seminarier och samtal med specialinbjudna gäster till sent på natten.

– Min dröm är att genrerna ska flyta mer och att det inte ska vara så skarpa gränser mellan musik och film, säger Svante Tidholm.

Svante Tidholm listar sina fem bästa filmtips under Way out west.

The Falling. Drama om en epidemi av hysteri på en engelsk flickskola i slutet av 60-talet. Med musik av Tracey Thorn ur Everything but the girl. ”Carol Morleys psykologiska drama är verkligen svinbra, och jag har kämpat lite extra för att få hit den till Göteborg.”

How to change the world. Amerikansk dokumentär av Jerry Rothwell. ”En jättebra dokumentär om grundandet av Greenpeace och egentligen hela den moderna miljörörelsen.”

Dreamcatcher. Veteranen och skickliga Kim Longinottos nya hyllade dokumentär, om Brenda som lyckades ta sig ur sin misär och förändra sitt liv på ett beundransvärt sätt . ”Longinotto är en helt fantastiskt bra filmare.”

Nasty baby. Sebastián Silvas överraskande, roliga, mörka HBTQ-drama om ett New Yorkpar: Freddy och pojkvännen Mo som försöker få barn med hjälp av sin bästa vän Polly. ”Det här är en jättebra film som kommer att bli stor. Omtalad.”

The smell of us. Larry Clarks drama om ett gäng destruktiva skejtare i Paris. ”Filmen är väldigt jobbig men jag gillar det. Den går att se på många sätt, inte bara som voyeuristisk och jobbig. Inte enligt mig.”

Alla filmerna är gratis med festivalpass.

MEST LÄST