Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Vägar till ett friskare liv

  Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

  En aktiv sjukförsäkring är helt avgörande om vi ska kunna bryta det passiva utanförskapet och i stället ge människor hjälp och stöd att öka möjligheten för återgång till arbetslivet. Om vi vill att varje människa ska mötas utifrån sina egna förutsättningar måste aktiva insatser ersätta passiva ersättningar.

  Alternativet är en återgång till den situation som rådde tidigare, när 140 människor förtidspensionerades varje dag och tusentals lämnades i långa sjukskrivningar utan vare sig stöd eller hjälp till rehabilitering. I det sammanhanget får vi heller inte glömma bort att långvarig sjukskrivning och utanförskap ofta leder till försämrad hälsa. Den som inte blir sedd och heller inte ser möjligheter att komma tillbaka får sällan tillgång till hälsa och ett friskare liv.

  Den stora skillnaden jämfört med den gamla passiva sjukförsäkringen handlar framförallt om aktiv rehabilitering och att ge hjälp i tid. De viktigaste delarna ireformen handlar om satsningar på förstärkt företagshälsovård, en aktiv rehabilitering och resurser för att minska väntetiderna ivården. Det senare är inte minst viktigt för att människor som kan och vill får rehabilitering och vård i tid.

  Det är också viktigt att bygga en bro mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken. Det är därför som det nu finns tidsbestämda avstämningar iförsäkringen. Syftet är att alla ska få en individuell prövning och att rätt insatser görs i tid. För den som varit sjukfrånvarande i mer än två och ett halvt år erbjuds en individuellt utformad introduktion hos Arbetsförmedlingen under tre månaders tid. Under dessa tre månader ska Arbets­förmedlingen göra en bedömning av vilka insatser som skulle kunna leda till att personen kan klara ett heltidsarbete. Självfallet kvarstår också möjligheterna att få förtidspension på hel- eller deltid för den som bedöms ha en permanent nedsatt arbetsförmåga.

  Allians för Sverige gick till val på att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. I Hylte är 89 personer sjukskrivna i dag. Det är en minskning med 56 personer sedan 2006.

  Den uppgift som ligger framför oss är nu att mycket noggrant följa utvecklingen och att på olika sätt förbättra samarbetet mellan sjukvård, försäkringskassa och arbetsförmedling. Det är viktigt att vi har en trygg och säker sjukförsäkring, att människor möts med respekt, och att alla får en rättvis prövning av möjligheterna att delta i arbetslivet och känna sig behövda.

  Cristina Husmark Pehrsson (M), socialförsäkringsminister

  Kjell Wåxnäs (M), gruppledare Hylte kommun

  Mats Eriksson (M), landstingsstyrelsens ordförande Landstinget Halland

  cDet är viktigt att vi har en trygg och säker sjukförsäkring.