Utredningen av bidragsfusk växer

Utredningen i spåren av den påstått cp-skadade 32-åringen leder polisen till misstänkt bidragsfusk för 75 miljoner. 41-årigen som drog igång bluffen har en rad liknande upplägg i södra Sverige.

ANNONS
|

Polisen tittar på sammanlagt tolv brukare som alla är kopplade till 41-åringens assistansföretag och har haft anställda personliga assistenter knutna till sig. De finns bland annat i Bjuv, Karlshamn, Västervik och Jönköping.

41-åringen var en av dem som nyligen dömdes i Halmstads tingsrätt i samband med att bluffen med en 32-årig, påstått cp-skadad man rullades upp. 41-åringen dömdes till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

–Vi har klara bevis och kommer att utreda ett flertal fall. Det rör sig om samma tillvägagångssätt i samtliga fall. Man har haft föräldrar, andra familjemedlemmar och vänner som anställda. De har skrivit upp arbetstider och kvitterat ut pengar, säger Karl-Arne Ockell, biträdande chef på utredningsroteln hos Hallandspolisen.

ANNONS

41-åringens assistans- företag har administre- rat löner och kvitton, som gett åtskilliga inkomster för många runt varje brukare.

För en familj med tre påstått handikappade barn ska ersättningarna som betalats ut ha legat på en halv miljon kronor i månaden. I ett annat fall har ett par kvitterat ut 220000 kronor vardera per år för skötsel av en cp-skadad man, fast den hjälpande mannen under samma tider jobbade på en pizzeria.

–De har aldrig ens träffat den cp-skadade mannen men fått ihop årsinkoms- ter för sjukpenning, a-kassa och pension, säger Karl- Arne Ockell.

I samtliga fall rör det sig om utländska medborgare. 41-åringen har fångat upp villiga medagerande med svårkontrollerade sjukdomshistorier som gjort det möjligt att ro bidragsdelen i land och lura Försäkringskassan.

–Om du är född i Sverige och har bott här hela ditt liv så vet man ju att det inte är sant om du plötsligt i 20-årsåldern säger att du har en cp-skada, säger Ockell.

41-åringen bor numera i Malmö. Han har bott i Halmstad sedan han kom till Sverige 1993, med undantag för knappt två år i början av 2000-talet då han utvandrade och sedan återkom till Sverige igen. I slutet av 2007 flyttade han till Skåne.

ANNONS

Han träffade 32-åringen på en flyktingförläggning i Småland, när han var där för att leta efter kunder och hjälpte sedan 32-åringen att flytta till Halmstad.

Enligt polisens beräkningar har 41-åringens assistansbolag omsatt mellan 15 och 18 miljoner kronor om året de senaste fem åren, sammanlagt runt 75 miljoner kronor.

ANNONS