Unikt fynd i Egypten av Halmstadarkeolog

Halmstadarkeologen Maria Nilssons forskargrupp har hittat grunderna till ett antikt tempel i Egypten. Den arkeologiska utgrävningen är bara en del i arbetet med förståelsen av fyndet. Mycket jobb återstår och en del av det kommer att ske från Gullbrandstorp.

ANNONS
|

Arkeologen och antikvetaren Maria Nilsson är för tillfället hemma i Halmstad med sambon tillika kartografen John Ward och dottern Freja.

Mellan februari och april har familjen varit i Egypten där paret ingår i ett forskningsprojekt. Sedan 2012 har Maria Nilsson lett projektet som under åren gjort en rad unika fynd i området Jabal al-Silsila, som Hallandsposten tidigare berättat om.

Det var under den senaste vistelsen som gruppen, med 16 internationella forskare, hittade grunderna till ett antikt tempel.

Maria Nilsson menar att det intressanta med fyndet inte är att det är ett tempel, utan att det är byggt av kalksten.

– Före den här perioden byggdes majoriteten av alla tempel i kalksten och efter började alla bygga i sandsten, så vi ser det som en slags symbolisk brygga som stämmer överens med hur man ser på byggnadsförändringen i Egypten. När de byggde det här templet kom de i kontakt med sandstenen och då insåg de, på något sätt, hur lätt det är att arbeta med sandstenen och hur tillgängligt det är i det området.

ANNONS

En annan viktig del i fyndet är att det bevisar att platsen inte enbart varit ett stenbrott utan att det också var en plats med religiös betydelse.

Fyndet har väckt uppståndelse i Egypten men också i resten av världen. I höst ska ett tv-team från National Geographic följa gruppens arbete. Men fram till dess kommer Maria och hennes familj att fortsätta arbetet i Sverige. Arkeologiskt arbete slutar inte i och med att ett fynd gjorts.

– Det är inte som i en Indiana Jones-film. Vi hade inte varit professionella om vi inte skriver ner vad vi hittar.

Maria, som är mammaledig kommer att bedriva en del av arbetet hemifrån bostaden i Gullbrandstorp. Det finns inte så mycket tid över till fritid, berättar hon.

– Det är svårt att förklara för familjen att det här inte är ett nio till fem-jobb. Till och med när man sover drömmer man om det vi gör.

Familjens liv i Egypten skiljer sig från villaidyllen i Gullbrandstorp. Tillsammans med det övriga teamet bodde de på en segelbåt i Nilen belägen långt ifrån civilisationen.

– I vårt dagliga liv här är det trafik och ljud hela tiden, men är vi där är det vi och naturen, säger Maria Nilsson.

ANNONS

Under den senaste vistelsen hade paret med sig grannen Susanne Johansson som barnvakt till dottern Freja. Susannes närvaro bidrog med en familjär stämning, enligt paret.

Inte minst då hon bakade kanelbullar på båten.

– Det var lite svårt att få tag på mjölk och smör men det gick till slut, berättar Susanne Johansson.

Området som Maria och John arbetar i har tidigare varit outforskat.

Maria Nilsson menar att det inte finns på kartan att avsluta arbetet inom någon snar framtid. Utforskningen av sandstensbrottet är parets livsprojekt.

– Vi kommer att ägna oss åt det här resten av livet, säger hon.

Sambon John Ward stämmer in.

– Så länge vi har pengar, är säkra och har ork så kommer vi att fortsätta, säger han.

Läs även: Halmstadarkeolog fann unik stenrelief

Maria Nilsson leder forskningsprojektet som pågått sedan 2012. I teamet ingår 16 internationella forskare.

Det 30 kvadratmeter stora området ligger i södra Egypten och har tidigare varit outforskat.

Tidigare har Maria Nilsson och de andra forskarna bland annat funnit stenrelifer i området. Det senaste fyndet är ett tempel som man tror är från 1500 år före Kristus.

Med hjälp av en karta som var märkt med ett ”T” lyckades man lokalisera templet.

ANNONS