Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Trålare
Arkivbild.

Tysk trålare fiskar fritt i fredad zon

En tysk fisketrålare har vid upprepade tillfällen i vinter fiskat i den fredade zonen i södra Kattegatt – helt lagligt. Kustbevakningen kan bara titta på, avtalet om torskfredning gäller bara Sverige och Danmark, inte Tyskland.

Som HP berättat tidigare så har Sverige och Danmark infört särskilda fredningsområden i Kattegatt för att rädda torsken. År 2009 trädde avtalet i kraft och sedan dess har bland annat Kustbevakningen och Fiskeriverket på olika sätt samarbetat med danska myndigheter för att se till att förbudsreglerna följs.

Redan första halvåret efter att fredningsområdet inrättades, konstaterade dansk och svensk fiskerikontroll överträdelser. Kustbevakningen såg, främst via flygspaning, att danska fartyg fiskade i området. Under 2009 och 2010 noterades 25 överträdelser där samtliga gällde fartyg från Gilleleje på norra Själland.

Kustbevakningens flygspaning sker närmast dagligen fortfarande. Trots att fiskeförbudet nu är inne på sitt tredje år så sker överträdelser. Flygspaningen kan med stor exakthet peka ut vilka fiskebåtar som trålar i zonen. Filmer och andra dokument blir starkt bevismaterial.

– Hittills i år har vi noterat 15 överträdelser av fiskeförbudet, säger fiskehandläggare Henrik Lindahl vid Kustbevakningen Regionledning Syd. De flesta överträdelserna sker av danska båtar och dem anmäler vi konsekvent till Helsingborgspolisen för vidare utredning.

Men Kustbevakningen har i år gjort ytterligare en uppseendeväckande notering.

– En och samma tyska trålare har vi upptäckt inne i fredningsområdet vid tre tillfällen. Och den båten kan fiska torsk utan att vi kan göra någonting för att stoppa den, säger Henrik Lindahl.

Förklaringen till att den tyska båten kan strunta i fredningsreglerna är att avtalet om fredningszonen bara gäller Sverige och Danmark. Tyskland är inte med.

– Så länge den håller sig utanför tolv nautiska mil från svensk och dansk kust så är det fritt fram att fiska, säger Lindahl. Vi kan inte göra något åt det.

När den tyska trålaren tagit upp sin fångst i fredningsområdet kan den till och med landa den öppet i Danmark. Där kan danska kontrollmyndigheter bara stå och titta på.

Vi känner till det här förhållandet. Det är bara Tyskland som har en kvot i Kattegatt och därmed kan utnyttja fredningsområdet. Men det är bara en liten remsa av området som man kan fiska i, säger Bengt Kåmark, enhetschef vid Fiskeriverket.

– Den tyska fiskebåtens närvaro retar säkert en del. Men skadan på torskbeståndet blir ändå bara marginell, säger han.

Ändå har frågan varit så känslig att landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) skrivit till sin tyske kollega och begärt att fisket ska upphöra. Något svar har dock inte kommit från Tyskland.

MEST LÄST