Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Tumlare stupade i Särdal

Claude Unges eftermiddag blev aningen annorlunda. "Bara" ett stenkast från tomten miste en tumlare livet, en tumlare som han tidigare försökte rädda.

Claude Unges syn från trädgården på fredagen blev minst sagt något utöver det vanliga. Från tomten kunde han se hur tre unga tjejer inspekterade något nere på stranden. Han gick omedelbart ner för att se vad som pågick.

– Det var en tumlare som lyckats ta sig in vid strandkanten. Tjejerna trodde det var en delfin, men så var det ju inte riktigt, säger Claude Unge.

Claude hjälpte tumlaren att ta sig ut från strandkanten. När han såg att den simmade utåt igen, andades han ut och traskade hemåt igen. Men en timme senare var tumlaren tillbaka. Då var den till och med död, och hade flutit upp på land.

– Jag försökte få liv i den, men den var stendöd, säger Claude.

Han ringde genast sin sambo, Anna, som föreslog att Claude skulle ringa Naturhistoriska riksmuseet. Hon var medveten om att museet troligtvis var intresserade av att undersöka tumlaren.

När Hallandsposten når Julia Carlström, intendent över tumlare vid Naturhistoriska riksmuseet, har hon nyss fått ta del av Annas samtal. Händelsen i Särdal överraskade henne.

– Den här typen av händelser sker inte så ofta. Tidigare i sommar sågs två tumlare på land i Bohuslän, men aldrig tidigare har jag hört om något liknande, säger Julia Carlström.

Tumlaren finns nu på Naturhistoriska museet i Göteborg, efter att Claude Unge kört den dit på fredagskvällen. 

Experter på museet kommer att undersöka havsdjuret i oktober. Först då kan dödsorsaken konstateras.

MEST LÄST