Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tre döms till fängelse i assistanshärvan

UPPDATERAD: 32-åringen spelade cp-skadad för att kunna lura Försäkringskassan på miljonbelopp. På måndagen dömdes mannen till fängelse.

32-åringen döms för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i tre år. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas. Bryter han mot det förbudet riskerar han fängelse i ytterligare ett år.

Halmstads tingsrätt skriver i sin dom att 32-åringen genom att missbruka samhällets stödsystem fått mycket stora belopp utbetalade på ett felaktigt sätt. Tingsrätten anser att den skada som hans brottslighet inneburit för allmänna intressen är så allvarlig att han inte bör få stanna kvar i landet.

Assistanshärvan avslöjades i våras sedan polisen under en tid spanat på 32-åringen. Trots de svåra funktionshinder han uppgett att han har kunde han utan problem delta i en bordtennisturnering.

32-åringen döms också att betala 4,8 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan.

Den 54-årige pappan i assistansfamiljen döms till fängelse i ett år och nio månader för grovt bidragsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. 54-åringen var anställd som 32-åringens personlige assistent.

En 41-årig man döms till fängelse i två år och sex månader för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. 41-åringen var assistansföretagets vd.

Ytterligare fem personer, som varit inblandade i härvan, döms till villkorlig dom för bland annat medhjälp till grovt bidragsbrott.

Tingsrätten var dock inte helt enig i sin dom. I en bilaga till domen har rättens ordförande anmält skiljaktig mening.