Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fyndar möbler. Tobias Torstensson stoltserar med pokalen som han vann i en tävling i nagelskulptering. Han gillar även heminredning och brukar köpa begagnade möbler som han målar om. Soffan på bilden köpte han i en andrahandsbutik i Helsingborg.

Tobias Torstensson har koll på skönhet

De var långa, raka och felfritt skulpterade. Naglarna som Tobias Torstensson skapade under en tävling i maj vann i sin egen klass. Han ser ljust på sin framtid inom skönhetsbranschen trots att han är en kille i ett kvinnodominerat yrke.

Långa eller korta, målade eller inte, eller varför inte dekorerade med klistermärke och glitter? De flesta vill ha fina naglar men ibland behövs det lite hjälp. Och det är där Tobias Torstensson kommer in i bilden. Han jobbar som skönhetskonsult sedan tre år tillbaka och förser sina kunder med tjusiga lösnaglar på en skönhetssalong i Halmstad. Önskemålen är olika men enligt Tobias kan alla nagelstilar vara trendiga i dag.

– Det finns ingenting som inte är tillåtet, men det viktigaste är att det passar ihop med personen i fråga.

Han menar att extremt långa och överdådligt dekorerade naglar kanske inte passar för någon som diskar varje dag eller jobbar med händerna på annat sätt. Långa naglar måste hanteras försiktigt.

– När du diskar, använd handskar. Om du tappar en krona på golvet, låt den vara, instruerar han.

Själv kom han in i det pilliga och detaljstyrda yrket av en slump. För fyra år sedan gick han in i en skönhetssalong och råkade höra att det fanns en kurs med inriktning nagelterapeut. Han började läsa på distans och kände snart att det var hans grej.

– Jag har alltid varit inne på det där med smink, färg och form och kände snart att jag kunde det hela bättre än många andra.

Efter kursen började han jobba med att piffa till just naglar, men även med ögonfransförlängning. Efter ett tag började han föreläsa för blivande stajlister på gymnasieskolor runt om i Halmstad. Det var i maj i år som han ställde upp i en nagelskulpteringstävling på nationell nivå och vann i klassen för nykomlingar.

– Jag är jättestolt över vinsten och kan tänka mig ställa upp i fler tävlingar, säger han.

Allting är dock inte frid och fröjd. Tobias är en av få män i sitt yrke vilket kan göra att han känner sig utanför ibland.

– Det är många kvinnor som jobbar med det här och det är en liten bransch i en liten stad. I början var det många som höjde på ögonbrynen, men det gjorde mig bara ännu mer taggad.

Att känna sig annorlunda är egentligen inget nytt för honom. Tobias är homosexuell och har många gånger upplevt det som svårt att ha den identiteten i ett litet samhälle som Torup, där han föddes och bodde fram till att han var 16.

– Man syns mer, särskilt om man jobbar med skönhet. Det fanns en tid då jag upplevdes som fel och udda. I dag är det lättare eftersom folk är mer accepterande. Men samtidigt kan vissa, särskilt yngre människor, vara respektlösa. Det är tråkigt. Jag tycker inte att alla behöver hålla med mig, men vill att man ska kunna prata om det utan skällsord.

Han berättar också att han alltid har fått mycket stöd från sina föräldrar och att det har hjälpt honom att utvecklas, både privat och på jobbet.

– Jag trivs bra med den jag är i dag. Det beror mest på att jag alltid har haft ett tryggt hem och har fått vara den jag är. Åldern gör mycket också, eftersom man får nya sätt att se på saker och ting.