Fängslande byggnad. Varbergs fästning står öppen för alla, men vill du gå in  i museet får du ta fram plånboken.
Fängslande byggnad. Varbergs fästning står öppen för alla, men vill du gå in i museet får du ta fram plånboken.

Tips på utflykter och aktiviteter – stad för stad

Semesterkassan är slut, men det är inte sommaren. Känns det igen? Bara lugn, det finns massor att hitta på i Halland även utan en fullmatad plånbok. Med lite fantasi kan de sista slantarna räcka länge.

ANNONS
|

HALMSTAD

Konstvandra på Hotel Tylösand: Hela sommaren pågår en fotoutställning med 65 verk av Terry O´Neill. Och i hela hotellet visas verk av skandinaviska och internationella konstnärer med inriktning på nutidskonst som besökare är välkomna att titta runt på.

Möt svenska raser: På Stadsbondgården Olofstorp får barnen träffa flera olika svenska lantraser och här finns också möjlighet att rida ponny.

Upplev gammal lanthandel: I Simlångsdalen finns Breareds lanthandelsmuseum. Lanthandeln byggdes i mitten av 1800-talet och var i många år den självklara samlingspunkten i trakten. Affären stängdes för cirka 50 år sedan. I dag visar Breareds kulturhistoriska förening upp museet och här säljs åter karameller i strut och hantverk från trakten.

ANNONS

Bada i utomhusbassäng: Kommunen har tre utomhusbad där det är gratis att gå in – Brottet i Halmstad som har en vattenrutschbana, Furulundsbadet i Oskarström som har lekplats på området och Getingebadet i Getinge där det finns hopptorn och trampolin. Barnbassäng finns på samtliga.

HYLTE

Största eken i Halland: Hylte har Hallands största ek – Skogsgärdeseken – som ligger i Skogsgärde en mil norr om Kinnared. Eken är mellan 500 och 600 år gammal. Den är 8,33 meter i omkrets och har en diameter av 2,65 meter. Det berättas att man en gång dukade ett bord för sju personer inne i den stora eken.

Gå i svamppappans spår: I Femsjö utanför Hylte växte svampsystemets fader Elias Fries upp. Upplev trakten och markerna där han lekte som barn och fann sin inspiration och besök museet, Friesminnet.

Titta på hantverk: I Glassbo kan du titta på hantverk från bygden. Här finns det mesta, som trä, textil, smide, porslin och halm. Det finns också ett naturreservat intill, Lintalund naturreservat.

Vandra vid Bolmen: Ta en promenad i den vackra omgivningen vid Bolmens strand med ett besök på Tiraholms fisk, med gårdsbutik. Den som är intresserad kan även ta del av en sägen om den stilige vikingen Ebbe Skammelson.

ANNONS

KUNGSBACKA

Vandra i sagolik trädgård: Runt Tjolöholms slott finns en trädgård som alltid är öppen för allmänheten. Slottet ligger vackert vid havet och här kan du vandra genom allmogeträdgården i nationalromantisk stil. Halvön erbjuder också många promenadstigar.

Upplev en svunnen tid: På Fjärås Bräcka & Naturum hittar du bland annat Li gravfält som är Hallands största från järnåldern. Här står över 100 jättestenar.

Se flyttyg från förr: Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala visar marina föremål, från fartygsmodeller till redskap, och beskriver sjöfarten och de kustnära sysslor som traktens befolkning ägnat sig åt.

En borg i ruin: Hunehals borgruin är en medeltida borg som uppfördes i slutet av 1200-talet. Den ligger utmed havet i vackra omgivningar.

LAHOLM

Konstvandra på egna ben: Laholm kallas ofta den lilla staden med den stora konsten. På turistbyrån finns en broschyr med karta och information över alla konstverk, så att man på egen hand kan konstvandra och utforska mysiga gränder och äldre delar av staden.

Åk på matsafari: Det finns en uppsjö av gårdsbutiker och lokala matproducenter i kommunen. På turistbyrån finns en speciell broschyr med karta och tips om matställen och gårdsbutiker som man kan åka till.

Laxpromenera längs Lagan: Laholm har satsat på en broschyr med information och historik där laxen sätts i fokus. På egen hand kan du göra en laxvandring utmed Lagan, från Statkraft till Rökeriet. Du kan även besöka laxodlingen på Statkraft och se en film om hur det går till när laxsmolten sätts ut.

ANNONS

Lek och njut: I Stadsparken finns en nästan ny lekplats med lekredskap i trä och träskulpturer. Här kan man också gå en liten promenad och njuta av blomsterprakten.

VARBERG

Fästa loss: Både barn och vuxna uppskattar säkert en liten tur till Varbergs fästning. Att gå runt och titta på egen hand kostar inget, däremot är inte museet gratis.

Upplev naturfenomen: I Värö finns en märklig naturformation, Borrås skåra. Det är en tio meter djup och en till två meter bred bergskåra, troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen. Berget användes förmodligen som fornborg under järnåldern. Här har bland annat Ronja Rövardotter spelats in.

Skåda konst: På Hamnmagasiet, som byggdes 1874, visas i sommar verk av konstnären Maria Miesenberger, som ställer ut både fotografier, skulpturer och textiltavlor.

Var kulturell: Societetshuset, byggt 1886, är en kulturminnesförklarad byggnad i morisk stil. I området finns också en enkel park, societetsparken, där man kan ta en promenad.

Mot slutet av semestern kan man ibland råka ut för det trista faktum att börsen inte längre är så välfylld som den var när du sa hej då till kollegerna på jobbet. Aktiviteter, restaurangbesök och utflykter har tärt hårt på kassan.

Men även om pengarna som du så omsorgsfullt sparat hela året för att ha till semestern börjar tryta så misströsta inte. Det finns alternativ.

ANNONS

Ett besök till stranden kostar som bekant inget, men om det regnar är liksom hela den grejen som bortblåst. Och det kan också vara så att du faktiskt gillar att uppleva och hitta på saker oavsett solens humör, eller att du bara rent allmänt har svårt att parkera dig allt för länge i en brassestol.

Bara lugn. Många upplevelser i Halland kan du få till en billig peng, andra är helt gratis. Ett tips är att kika in i respektive kommuns evenemangskalender där du kan hitta mycket av det som händer dag för dag.

I vår guide nedan tipsar vi om saker du kan göra själv, med vänner eller med familjen, oavsett om du vill vara aktiv eller uppleva djur och natur. Och det bästa är att de är helt gratis.

FALKENBERG

Gå i filmarens spår: Den prisade filmen "Farväl Falkenberg" fick mycket uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Turistbyrån sammanställde efter succén en folder med intressanta inspelningsplatser från filmen som man kan besöka på egen hand.

Besök stadens största park: Vallarna är ett naturområde på 270 000 kvad-ratmeter som erbjuder fin natur och ett rikt djurliv. Här finns också ett minizoo med får, getter och grisar, lekplats för barn samt skejtpark.

ANNONS

Känn doften av rosor: I Gamla stan kan du besöka Rosariet och känna doften av 65 olika sorters rosor som klängros, gammaldags ros och polyantha.

Gå direkt till källan: Höstena källor i Ätradalen bjuder på ett naturskådespel. Här finns tre olika källor med kristallklart vatten som ser ut att koka i botten.

ANNONS