Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Styrkebesked från Måns på genrepet

Det har blivit dags för förhandsfavoriten Måns Zelmerlöw att göra entré i Eurovision Song Contest. Och han gör det utan att tveka.Sångaren såg trygg ut under onsdagens genrep och levererade ett nummer som livade upp det balladtunga startfältet.

Den första semifinalen såg han på tv på sitt hotell. Nu är Måns Zelmerlöw mer än redo att inta den blanka scenen i Wiener Stadthalle på torsdag kväll.

- Jag tyckte att det var rätt jämntjockt i hela semifinalen. Jag blev väldigt sugen på att gå upp där själv och visa vad Sverige har skickat, sade han när tisdagens tio finalister utsetts.

Lyckat genrep

Jämntjockt är också ett passande ord för innehållet i den andra semifinalen. Zelmerlöws "Heroes" är ett av få bidrag som sticker ut i ett mestadels långsamt startfält där den ena dramatiska balladen avlöser den andra. Ytterligare ett undantag är dock Israels Nadav Gudej som iklädd gyllene skor framför sin dansanta "Golden boy".

Onsdagseftermiddagens publika genrep blev ett styrkebesked från den svenske förhandsfavoriten. Han sjöng felfritt, log självsäkert in i kameran och såg ut att njuta av sina minuter på scenen. När låten tog slut jublades det både inne i arenan och i pressrummet intill arenan där journalister och fans följde repetitionerna på storbildsskärmar.

Tidigare på onsdagen kom det något oroande beskedet från den svenska delegationen att Måns Zelmerlöw valt att ställa in ett framträdande samma kväll för att "spara på rösten". Men av repetitionerna att döma var detta bara en försiktighetsåtgärd

Azerbajdzjan i topp

Om Sverige är ett av de tio länder som går vidare på torsdagskvällen tror Zelmerlöw att det är Australiens direktkvalificerade Guy Sebastian som blir den tuffaste konkurrenten om Eurovision-segern. Men han nämner flera länder vars artister han tycker har goda möjligheter att vara med i toppstriden.

- Jag tror att Australien, Italien, Ryssland och kanske Azerbajdzjan är däruppe, sade han till TT i tisdags kväll.

Av dessa är det bara Azerbajdzjan som inte redan har en finalplats. Sångaren Elnur Huseynov tävlar som nummer elva i ordningen i kvalet med balladen "Hour of the wolf", skriven av bland andra svenska Sandra Bjurman som var med och skrev landets vinnarbidrag 2011.

Måns Zelmerlöw har startnummer 13. Det återstår att se om detta blir ett lyckonummer.