Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Kubister? Bildeleverna Linnea Persson, Ludvig Wernebäck och Sandra Kis, liksom teaterläraren Thomas Karlsson, ser fram emot arbetet kring mänskliga rättigheter.

Stureelever vill göra skillnad

Tidigt på torsdagsmorgonen landade en tom, svart kub utanför Sturegymnasiet. Nu är det upp till eleverna att fylla den med innehåll som ska visas upp i Stockholm.

Kuben är en del i ett stort nationellt projekt, som drivs av Raoul Wallenberg Academy. 30 kuber, en för var och en av de mänskliga rättigheter som FN slagit fast, är nu utplacerade på utvalda skolor runt om i landet.

Sturegymnasiet tilldelades artikel nummer nio: Rätten till rättvis behandling.

– Alla elever på skolan kommer att jobba med den artikeln, men också med civilkurage och hur varje människa kan göra skillnad. Kuben är som en sten som slängs i vattnet. Nu får vi se vilka ringar som skapas, säger teaterläraren Thomas Karlsson.

Elevernas arbete ska under våren resultera i att skolans kub fylls med tänkvärt innehåll. Man har också möjlighet att länka digitalt material, som texter och filmer.

– Vi konstelever funderar på att göra en massa mindre kuber som på olika sätt visar hur viktigt det är att behandla varandra lika, berättar Sandra Kis.

– Vi kommer också att skapa olika evenemang och eventuellt bjuda in övriga gymnasieskolor. Även om man inte har en fysisk kub kan man ju jobba med digitalt material, säger Thomas Karlsson.

I slutet av augusti ska de 30 fyllda kuberna återbördas till Stockholm och ställas ut i Kungsträdgården i samband med firandet av Raoul Wallenbergs dag.

– Det hade varit roligt att åka upp ett stort gäng från skolan då, funderar Thomas Karlsson.

MEST LÄST