Då...21 förväntansfulla Halmstadungdomar tog studenten i maj 1960 på Halmstads högre allmänna läroverk.
Då...21 förväntansfulla Halmstadungdomar tog studenten i maj 1960 på Halmstads högre allmänna läroverk.

Studenter firade 50-årsjubileum

Det är jämnt 50 år sedan 21 nyblivna studenter vid dåvarande Halmstads högre allmänna läroverk stormade ut i livet i sina vita mössor. Då hade de först tvingats undergå censorernas nervpressande förhör.

ANNONS
|

HP grattar...

…studenter vid dåvarande Halmstads högre allmänna läroverk som firar 50-årsjubileum.

Det är jämnt ett halvt sekel sedan 21 nyblivna studenter vid dåvarande Halmstads högre allmänna läroverk stormade ut i livet i sina vita mössor. Då hade de först tvingats undergå censorernas nervpressande förhör.

Halmstadingenjören Leif Rosén var en elev i den treåriga realklassen som till två tredjedelar utgjordes av ynglingar och till en tredjedel av flickor. En av de kvinnliga eleverna var för övrigt fysikern och professorn Bodil Jönsson. För en bredare publik är hon kanske mest känd genom sin medverkan i tv-programmet ”Fråga Lund” och genom böcker som ”Tio tankar om tid” från 1999.

ANNONS

– Jag kan minnas nervositeten och pressen man kände själva examensdagen, det var ett stålbad. I grupper om fyra fick vi möta censorerna i lektioner på förmiddagen och på eftermiddagen. Den som inte klarade sig fick gå hem, värst var det för dem som klarat första passet men sedan fick smyga ut bakvägen på eftermiddagen efter att ha blivit underkända, berättar Leif Rosén. Så vitt han minns klarade samtliga sig.

Lars-Göran Larsson, född och uppvuxen i Oskarström, var en annan av de nybakade studenterna i maj 1960. Han bor numera i Lerum och blev efter universitetsstudierna teknisk doktor med inriktning på elektronik.

– Att ta studenten på den tiden var å ena sidan väldigt festligt men kunde å andra sidan vara riktigt grymt om man blev kuggad i det muntliga. Den festliga delen var att vi killar bar smoking på examensdagen och vi gick och åt lunch på Norre kavaljeren riktigt uppklädda.

Bengt Nilsson, uppvuxen i Getinge, blev civilingenjör inom elektronik och bor numera i Järfälla. Sedan 2002 återvänder han ofta till Halland, Asige, där han driver en skogsgård.

– När jag i ett helt annat sammanhang träffade Lars-Göran bestämde vi oss för att försöka samla studentklassen, säger Bengt.

Via internet och andra källor har denna trio jubilarer lyckats spåra upp samtliga som gått i klassen sedan första ring. Några är numera bortgångna, men man lyckades ändå samla 17 gamla elever i Halmstad i lördags. Två av dem tog dock studenten först året efter de andra.

ANNONS

På programmet stod att besöka Högskolan samt strosa runt vid läroverket, nuvarande Örjansskolan. Som sig bör avslutades kvällen med middag på Svarta Örnshuset.

– Arrangemanget var alla tiders. Responsen blev även att man inte vill vänta fem år på nästa träff, utan att träffas varje år istället, säger en nöjd Leif Rosén.

ANNONS