Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Finjustering. Henrik Nilsson hoppas få användning för sin kostym även efter studenten.

  Studenten kan kosta skjortan

  De närmaste veckorna går 3 451 elever ut gymnasieskolan i Halland och för många familjer innebär vägen till examensdagen stora utgifter. Att ta studenten kan nämligen bli en dyr historia.

  I genomsnitt kostar ett studentfirande 16 000 kronor, enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk handel genomförde 2011.

  Bodil Hallin, familjekonom på Ikano bank, menar att studentfirande blivit mer påkostade genom åren. Det märks inte minst när det kommer till val av studentmössa.

  – För 15 år sedan använde man en vanlig mössa men i dag så kanske man vill ha något speciellt på den, som en pin, och det kostar extra, säger hon.

  Sammanlagt går 100 000 elever ut gymnasiet i hela Sverige i år. Något som borde glädja handeln. Tillsammans ökar nämligen Sveriges studenter omsättningen i framför allt handeln med 1,8 miljarder, enligt Svensk handels undersökning.

  I butiken Hanna Morris på Brogatan i Halmstad är det i vanlig ordning hektiska dagar så här års. Studenten Henrik Nilsson får sin kostym justerad av butiksinnehavaren Carina Svensson. Henrik ser köpet av sin kostym som en investering.

  – Man kan ju använda den efter balen också, säger han.

  Carina Svensson har sålt och hyrt ut balkläder till studenter i Halmstad sedan 1996. Hon tycker att många studenter lägger mer pengar på sin balutstyrsel i dag

  – Det har blivit vanligare att tjejerna går till någon och fixar håruppsättning och smink, säger hon.

  För att undvika att kostnaderna för studentfirandet skenar i väg tycker Bodil Hallin att man inom familjen får komma överens om en rimlig summa för vad firandet får kosta.

  – Jag tycker att man som föräldrar kan prata med sina ungdomar och klargöra att det inte går att få allt. Om man vill gå på alla fester så kanske man får köpa kläder second hand eller låna av en kompis, säger hon.

  Det är inte bara klänning, kostym och hår som kostar pengar. En student förväntar sig ofta en present. Bodil Hallin menar att ett påkostat studentfirande mycket väl kan fungera som en studentgåva. En annan bra present är att öppna ett fondkonto.

  – Då ger man pengar som kan växa i framtiden och som kan vara bra att ha när ungdomarna ska flytta hemifrån, säger hon.

  Läs även:
  ”Man vill ju vara störst, bäst och vackrast”
  FAKTA: Så mycket kan firandet kosta