Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

KuCelin1.jpg
Lördagsmys. Nej, detta är ingen tv-kock utan Anders Celin som låter sig väl smaka. Han lever i stort sett på ståuppkomik i dag och på lördag uppträder han för första gången i den rollen, i sin barndomsstad Halmstad.

Ståuppar för första gången på hemmaplan

På lördag kväll kommer komikern Anders Celin till The Fox and Anchor. Det är första gången han uppträder som ståuppkomiker i barndomsstaden Halmstad.

Många höjer nog på ögonbrynen inför detta faktum; Anders Celin är ett välkänt namn på stadens scener. Han gjorde kabaréer tillsammans med Tobias Persson på 1990-talet och medverkade i flera filmer som producerades i Halmstad (bland annat Gessleparodin ”Join the flumeride”).

Anders har dessutom levt på ståuppkomik och turnerat runt om i riket de senaste åren – så nog borde han ha uppträtt i Halmstad flera gånger.

Men det har du inte. Varför?

– Det har nog inte funnits några bra klubbar eller andra forum. Eller också har det funnits, men de har inte talat om det för mig, säger Anders med ett skratt när jag ringer upp honom i Stockholm där han bor sedan tio år.

Han kommer till Halmstad för att avsluta kvällen på ”Get up, stand up”, den nya klubben för ståuppkomik på The Fox and Anchor.

– Det känns lite nervöst att vara på hemmaplan men jag hoppas att det dyker upp en del gamla bekanta, säger 34-åringen som är uppväxt i Gullbrandstorp och har fått sin grundläggande dramautbildning vid estetiska linjen på Sannarpsgymnasiet (i dag återfinns programmet på Sture).

Det har gått bra för Anders de senaste åren. Han har varit med i ”Raw” på Kanal 5 och fått alltmer jobb.

– Jag uppträder ofta på klubbar men släpps inte in i de riktigt fina salongerna, där jag anses vara alltför kontroversiell.

Anders stundtals brutala humor har väckt en del våldsamma reaktioner, allra värst efter ett radioinslag 2006 där några repliker om Downs syndrom orsakade 35 radionämndsanmälningar.

För tre år sedan såg jag dig och Petra Mede i en show i Stockholm, där ni bland annat skämtade om dvärgar och om barn som fick armar mosade i hushållsmixern. Vilka tabun utmanar du i dag?

– Just nu försöker jag hitta på bra skämt om cancer och våldtäkt. När man skrattar åt något kan man även ta det på allvar.

– Dessutom är det bra att prata om invandrare i dessa för-apokalyptiska tider, när vi kanske snart har Sverigedemokraterna i riksdagen, säger Anders som inte ser sig själv som kontroversiell.

Hur menar du?

– Jag jobbar ofta med antydningar, där mycket ska hända i åhörarnas hjärnor. Den som blir mest upprörd har den snuskigaste fantasin, säger Anders.

Han fyller 35 år den 19 juni – på kronprinsessans bröllopsdag.

Vilken tajming.

– Ja, men då sticker jag och min tjej till London. Det brukar vi göra på min födelsedag.

Borde du inte i stället stanna hemma och ta tillfället i akt? Benny Andersson ska skriva musik till brudparet och poeten Bob Hansson ska, efter en tävling i tv-programmet ”Babel”, läsa en kärleksdikt för de unga tu. Du kunde be att få göra en ståuppare vid bröllopsmiddagen.

– Ja, jag blir gärna hovnarr men jag får nog bara uppträda en gång. Sedan blir jag säkert landsförvisad, säger Anders Celin.

Fotnot. De övriga komikerna vid lördagens ”Get up, stand up” är Robert ”Lalle” Larsson, Riku Kopponen och Emma Knyckare. Joakim Thörn är konferencier.

MEST LÄST