Uppretat Hylte/Halmstad nära SM-semifinal

Ingen landslagspassare när Dardan Lushtaku var avstängd och ingen chefstränare när Kristian ”Krickan” Wrethander var bortrest. Men det bekom inte Hylte/Halmstad det minsta när laget skaffade sig ”matchboll” i SM-kvartsfinalserien mot Sollentuna efter rena krossen i slutseten.

ANNONS
|

Hylte/Halmstad 3

Sollentuna 1

(25–21, 23–25, 25–19, 25–12)

– Att Sollentuna, och inte bara domarna, gick in och anmälde Dardan för att skapa egen fördel har gjort alla både förbannade och frustrerade. Därför gällde det att överföra och använda den energin i spelet, vilket vi lyckades efterhand i dag, konstaterar assisterande tränaren Per Harrysson som hade huvudansvaret när Wrethander var bortrest i det civila jobbet.

– Ja, det var som att hälla tändvätska på en eld som redan brinner, medger andrepassaren Fredrik Holgersson som nu fick gå in och axla Lushtakus mantel.

Och han gjorde det med den äran.

ANNONS

– Men det är ju en omöjlig position att ersätta. Men resten av laget peppade och stöttade och även om det var lite nervöst i början så spelade jag mig in i matchen, förklarar den 21-årige skåningen med en egen hejaklack på läktaren.

– Mina klasskompisar, skrattar han.

Visserligen började det lite trevande från båda sidor. Men när Hylte/Halmstad vände 11–12 till 15–12 efter bland annat ett spektakulärt singelblock av Viktor Lindberg skulle hemmalaget sedan aldrig släppa greppet utan kunde vinna setet med 25–21 efter en av många servemissar från Sollentunas sida.

Hylte/Halmstad inledde också andra set bäst. Men sämre skärpa och servemottagning i kombination med bra försvar från Sollentunas sida skulle få matchpendeln att svänga och när 11–10 blev 12–15 tvingades laget jaga resten av setet. Och trots att Sandro Luna på egen hand dundrade och blockade in tio poäng (totalt 23 varav 19 anfall)och H/H var ikapp vid 23–23 blev det onödig setförlust.

– Vi gör misstaget att slappna av när vi leder och bjuder in Sollen­tuna i matchen. Men det pratade vi om i pausen och gick det ju bättre, analyserar Harrysson.

Jodå, resterande set handlade stundtals om klasskillnad.

– Det ska det också vara sett till att vi har så mycket mer kvalitet i laget, inflikar Per.

ANNONS

Viktor Lindberg, 15 poäng totalt och näst poängbäst ihop med Johan Mårtensson, visade vägen genom att själv ombesörja rycket från 4–4 till 7–4 och så småningom 10–5.

När sedan 5–5 blev 10–6 i fjärde set vek gästerna ner sig där bara Kos Smiechowski (13)och Staffan Blomgren (12) orkade stå emot och hemmalaget exempelvis vann blockspelet med 14–4.

– Det var skönt att få med sig så stora siffror i sista set inför nästa match, njuter H/H-tränaren av förkrossande 25–12.

Hylte/Halmstad kan nu i helgenhemma i Halmstad arena säkra semifinalplatsen. Och med Dardan Lushtaku alltjämt avstängd i väntan på utredningen om vad som sades och inte sades i den första SM-kvarten får Fredrik Holgersson förnyat förtroende. Den unge skåningen som tidigare har fått stå tillbaka för Matthew Young och nu för Dardan Lushtaku.

– Men det är enormt lärorikt att få träna och spela med sådana spelare. Så det är bara att fortsätta köra på för så småningom kommer min tid också, ler Fredrik och sticker iväg för att hälsa på klasskompisarna.

På lördag sitter de på läktaren och stöttar honom igen.

ANNONS