Flyttar igen. Sverige bäste volleybollspelare Marcus Nilsson är fri från ryggbesvären och är redo för en ny proffssejour i Super League i Ryssland.
Flyttar igen. Sverige bäste volleybollspelare Marcus Nilsson är fri från ryggbesvären och är redo för en ny proffssejour i Super League i Ryssland.

Nilsson packar för ett nytt proffsäventyr

Visumkrångel gör att Marcus Nilsson, 34, kommer två veckor för sent till sin nya klubb Zenit S:t Petersburg.

ANNONS
|

Men nu är alla papper i ordning inför volleybollstjärnans fjärde sejour i Ryssland.

– Jag väntar bara på flygbiljetterna – sedan ska allt vara klart, säger han.

I normala fall brukar försäsongen dra i gång i mitten av augusti, men en rekordtidig ligastart tvingar Nilsson att börja träna mycket tidigare än normalt.

Då är han ändå försenad...

– Men det gör inget med lite extra semester, skrattar Marcus.

Han har tidigare spelat i Dynamo Yantar från Kaliningrad och Kussbass Kemerovo, men det roligaste minnet från Ryssland är onekligen segern i Champions League med Lokomotiv Novosibirsk 2013.

ANNONS

Nu kommer han till ett nystartat lag. Zenit S:t Petersburg tog över Krasnodars plats i Super League sedan den klubben hamnat i ekonomiska problem.

Zenit har sedan värvat från alla håll och kanter och fått ihop ett starkt lag. Ambitionen under debutsäsongen är att lägga beslag på en av topplatserna i ligan som innebär spel i Europa till nästa säsong.

– Det var länge sedan som jag var så taggad. Zenit har dragit i gång ett spännande projekt och det känns jättekul att komma tillbaka till Ryssland – få chans att spela volleyboll på allra högsta nivå igen. Klassen var sämre i Turkiet och det gjorde mig frustrerad.

Grekiska Olympiakos var länge huvudspåret för Nilsson, men när Zenit kom in i bilden behövde han inte lång betänketid.

– När jag lämnade Ryssland för två år sedan var ligan på nedgång, men nu ser det mycket bättre ut igen. Klubbens målsättning känns rimlig och själv hoppas jag att jag kan fortsätta vara en tongivande spelare, men då måste jag vara skadefri.

Jo, Marcus fyller 35 senare i höst och efter 15 säsonger i proffscirkusen börjar kroppen säga i från.

ANNONS

Två stressfrakturer i ryggen ställde till problem under förra säsongen i Ziraat Bankasi, men under sommaren har hallänningen jobbat stenhårt för att bli frisk.

Han har tagit hjälp av tidigare bordtennisspelaren Åsa Carlsson.

– Det är första gången som jag har en personlig tränare och det har varit en jäkla skillnad jämfört när man tränat själv. Åsa har samma bakgrund och tänk som jag och skriker på mig lite ibland, men det är bara bra för motivationen.

Nilsson har varit hemma i Halmstad i tre månader och är nu helt frisk igen.

– Jag körde på med beachvolley direkt efter inomhussäsongen i fjol och spelade dessutom EM-kval med landslaget så det blev aldrig någon vila. Det funkade när jag var 20, men nu går det inte längre.

ANNONS