Kvar i österled. Svensk volleybolls storstjärna Marcus Nilsson har gjort sitt i Turkiet. Nästa säsong spelar Torupskillen för ryska Zenit St Petersburg.
Kvar i österled. Svensk volleybolls storstjärna Marcus Nilsson har gjort sitt i Turkiet. Nästa säsong spelar Torupskillen för ryska Zenit St Petersburg.

Klart: Nilsson flyttar tillbaka till Ryssland

Marcus Nilsson återvänder till den ryska superligan. Världsstjärnan från Torup lämnar turkiska Ziraat Bankasi och är klar för nya storsatsningen Zenit St Petersburg. – Det ska bli jättekul att få spela riktigt bra volleyboll igen, säger han till HP.

ANNONS
|

Marcus Nilsson fyller 35 år i höst, men än finns suget kvar att spela volleyboll på högsta internationella nivå. Därför går flyttlasset snart till hans fjärde ryska förening.

Zenit St Petersburg är en nystartad klubb som i vinter gör sin första säsong i den ryska superligan.

– Det är ett projekt som har dragits i gång av ryska volleybollförbundet. De har gått ut och sagt att de vill starta en ny klubb i St Petersburg med målet att kunna utmana Kazan, som är de regerande mästarna i Ryssland och i Europa, berättar Marcus Nilsson.

Zenit St Petersburg har sedan tidigare ett av Rysslands bästa fotbollslag, som regelbundet deltar i Champions och Europa League.

ANNONS

Det sparas inte på rubeln när klubben nu även kliver in i volleybolleliten. Zenit ersätter enligt uppgift Dynamo Krasnodar, som har ekonomiska problem och har tvingats dra sig ur superligan.

Vad lockade dig dit?

– Det är det här projektet, att de gör en sådan satsning. För det är ett fantastiskt bra lag. Jag hörde någonstans att de vill vinna ligan om två alternativt tre år och det är väldigt bra spelare som de har fått tag i redan till denna säsongen. Sedan är det att komma tillbaka till Ryssland, att spela i en av världens bästa ligor och få spela riktigt bra volleyboll igen. Det ska bli jättekul, tycker Marcus Nilsson.

Du pratar om ligaseger om två eller tre år. Blir du kvar så länge?

– Det har jag ingen aning om. Jag har ett ettårskontrakt och börjar ju bli ganska gammal i gamet, så vi får se hur länge jag håller på.

Nilsson missade säsongsavslutningen i Turkiet i våras och sommarens VM-kval och European League med landslaget på grund av en stressfraktur i ryggen.

– Den är borta nu och jag kör på för fullt i princip på gymmet för att komma tillbaka i riktigt bra fysisk form, säger han.

ANNONS

Den ryska ligasäsongen startar i månadsskiftet augusti–september.

Fakta: Marcus Nilssons alla proffsklubbar

2002–03: Gioia del Colle, Italien.

2003–05: Panellinios, Grekland.

2005–06: Paris Volley, Frankrike.

2006–09: Iraklis, Grekland.

2009–10: Dynamo Yantar, Ryssland.

2010–11: Piacenza, Italien.

2011-12: Fart Kielce, Polen.

2012-13: Lokomotiv Novosibirsk, Ryssland.

2013–15: Kussbass Kemerovo, Ryssland.

2015–17: Ziraat Bankasi, Turkiet.

2017–: Zenit St Petersburg, Ryssland.

ANNONS