Avstår landslaget. Hylte/Halmstads libero Emma Mårtensdotter (till höger) tackar, mitt under brinnande SM-final, nej till landslagsuppladdningen inför European League i sommar. På söndagen spelar H/H den tredje finalen borta mot Engelholm och är piskat att vinna för att finalserien ska leva vidare.
Avstår landslaget. Hylte/Halmstads libero Emma Mårtensdotter (till höger) tackar, mitt under brinnande SM-final, nej till landslagsuppladdningen inför European League i sommar. På söndagen spelar H/H den tredje finalen borta mot Engelholm och är piskat att vinna för att finalserien ska leva vidare.

Hylte/Halmstad-profilen hoppar av landslaget

Först SM-final – sedan landslagsspel. Så var det tänkt för fyra av Hylte/Halmstads spelare. Men liberon Emma Mårtensdotter, 26, tackar nej till blågul tjänstgöring.

ANNONS
|

Det är hennes ryggproblem som spökar.

– Jag känner mig bättre nu, men känner att lägret är för långt för mig. Jag behöver spendera min sommar med rehabträning och kommer inte att klara av så tuff träning under så många månader, säger hon.

Det svenska damlandslaget ska 9–18 juni för första gången delta i European League. Sverige har lottats i en grupp som även innehåller Portugal, Slovakien och Spanien.

Men truppen samlas redan den 4 maj i Falköping för ett första läger. Därefter väntar åtta landskamper och ett nytt läger innan det europeiska ligaspelet drar i gång.

Hylte/Halmstad har fyra SM-finalister med i bruttotruppen. Förutom Emma Mårtensdotter handlar det om Jonna Wasserfaller, Stina Rix och Martina Svensson.

ANNONS

Men Emma Mårtensdotter har nu valt att tacka nej till landslagschansen – för den här gången.

– Det är jättetråkigt och det har absolut inte varit ett lättvändigt beslut. Men efter mycket diskussioner med alla runt omkring så har jag bestämt mig, säger hon och fortsätter:

– Jag vill gärna kunna spela en säsong till hemma med klubblaget och då har jag gjort en prioritering. Jag måste lyssna på kroppen, för min kropp är väldigt trött som den är just nu. Det är inte rättvist att kanske riskera att bli allvarligt skadad av det i slutändan.

– Jag känner att det inte heller är rätt att ta en plats för någon som är beredd att gå in där och ge allt de har – och som kan ge allt de har.

Emma Mårtensdotter har haft problem med ryggen under en längre tid. Besvären har även spridit sig ner i ena benet. Ett tag befarades skadade diskar.

– Men det är konstaterat att det inte är det utan jag har haft en snedbelastning i ryggen och sedan har musklerna runt om blivit överbelastade, förklarar hon.

Rehabiliteringsträningen har dock varit framgångsrik och under andra halvan av säsongen har hon varit tillbaka i gammalt gott slag.

ANNONS

Hon har också varit ett av få utropstecken i Hylte/Halmstad hittills under SM-finalen. H/H ligger under med 0–2 i matcher mot Engelholm och måste vinna söndagens tredje möte på bortaplan för att ha guldchansen kvar.

Mårtensdotter vet vad som krävs för att lösa upp nervknutarna:

– Allt det gäller är att våga vinna. Nu har vi absolut ingenting att förlora och det är bara att gå in och swinga allt vad man har och ge det sista. Vår plan är att vi ska försöka vända det här nu – det är den inställningen vi har.

Hylte/Halmstads herrar spelar returen i bronsmötet mot Örkelljunga hemma på lördagen. H/H förlorade med 1–3 borta i tisdags och måste vinna för att få till ett avgörande så kallat golden set.

ANNONS