Mot nya mål. Efter fyra säsonger lämnar landslagskaptenen och centern Jonna Wasserfaller Hylte/Halmstad för spel i Taville i den franska högstaligan.
Mot nya mål. Efter fyra säsonger lämnar landslagskaptenen och centern Jonna Wasserfaller Hylte/Halmstad för spel i Taville i den franska högstaligan.

Hon lämnar Hylte/Halmstad – blir proffs i Frankrike

Hon är lagkapten i landslaget och har samma roll i klubblaget. Men kommande säsong får Hylte/Halmstad klara sig utan stjärncentern Jonna Wasserfaller som blir proffs i Terville i den franska högstaligan.

ANNONS
|

– Fantastiskt roligt och en oerhörd utmaning. Men samtidigt också lite läskigt eftersom allt är nytt, landet, språket, lagkompisarna... säger den 23-åriga värmländskan.

Hon kom från RIG Falköping till Hylte/Halmstad inför säsongen 2013/14, där det omgående blev succé med SM-guld, landslagsdebut och hon själv valdes till årets rookie.

Men efter fyra säsonger i Hylte/Halmstad känner hon själv att det är dags att prova på något nytt.

– Ja, det här vågade jag knappast tro på när jag kom in för snart fyra år sedan. Men jag har verkligen vuxit både som spelare och människa här, säger Jonna.

Det var också hennes tränare Tony Westman som hjälpte till med de inledande kontakterna innan hon skaffade sig agent.

ANNONS

– Självklart är det en stor förlust för oss, men Jonna ville testa vingarna och då fanns det ingen anledning att hindra henne, säger Hylte/Halmstads tränare och medger att det blir svårt att ersätta henne:

– Det kommer inte att gå. Vi ska försöka kompensera det genom fyra spelare varav åtminstone en amerikanska. Men helt klart riskerar vi att bli tunnare centralt, vilket innebär att vi tvingas spela lite annorlunda.

Jonna kommer till Terville, en klubb som har pendlat mellan högstaserien och andradivisionen, ”den håller också hög klass” påpekar Westman, och med Wasserfaller hoppas bli mer stabilt.

– Tränaren från Rumänien är ju gammal center själv så där kan jag förhoppningsvis lära mig ännu mer. För det här är ju på en helt annan nivå, säger Jonna som dock ställs inför ett nytt språk.

– Franska? Jag kan knappt ett ord så jag får väl skaffa mig en bok eller ladda ner någon app så att jag förstår nånting, skrattar hon.

Men med sina 10 000 invånare i nordöstra Frankrike i närheten av Belgien och Luxemburg är Terville en ort som Jonna tror sig trivas i.

– Ja, det är ju ungefär samma storlek som Degerfors där jag kommer i från, inflikar hon.

ANNONS

I mitten av augusti ska Jonna vara på plats, men förhoppningen att hon och pojkvännen Jens Ahremark ska hamna i samma klubb lär spricka, även om Ahremark nu lämnar Antwerpen.

– Men han letar ny klubb och i bästa fall kan det kanske bli något i närheten.

Till en början har Wasserfaller skrivit på för ett år.

– Först ska jag ju ta en plats och få speltid, sedan får vi se.

Hon ser också fram emot landslagets fortsatta äventyr där deltagandet i European League gav blodad tand.

– Ja, verkligen! Från första matchen när vi nästan var chanslösa till segern mot Spanien utvecklades vi enormt så det är ett riktigt framtidslag.

Samtidigt pågår lagbygget i Hylte/Halmstad där inte enbart Wasserfaller ska ersättas och tre amerikanskor kan vara på ingång.

– Jag tycker ändå att det ser bra ut, där vi ska komma till avslut med de som vi förhandlar med, , säger tränareWestman.

– Det som vi i nuläget saknar är en passare men där är vi också nästan i hamn

ANNONS