Gyllene landslagscoach. Så här såg det ut när Per-Anders Sääf (liggande) firade SM-guldet med Engelholm i förra veckan. Nu får Halmstadsonen en ny roll i herrlandslagets ledning.
Gyllene landslagscoach. Så här såg det ut när Per-Anders Sääf (liggande) firade SM-guldet med Engelholm i förra veckan. Nu får Halmstadsonen en ny roll i herrlandslagets ledning.

Efter gulden – Sääf blir landslagstränare

I förra veckan firade han sitt femte raka SM-guld på hemmaplan i Halmstad. Nu kliver Per-Anders Sääf, 52, in i herrlandslagets tränarstab – jämte en annan EM-hjälte från 1989.

ANNONS
|

Förbundskapten Johan Isacsson har kallat in P-A Sääf som assisterande landslagstränare inför VM-kvalet och European League under maj och juni.

Sääf säger till HP-sporten:

– Det är roligt att jobba tillsammans med Johan. Det var länge sedan man stod i de här kläderna och nu får man prova det från andra sidan, inte som spelare utan som tränare. Det är intressant och inspirerande.

Halmstadbon Sääf och Johan Isacsson känner varandra sedan gammalt. 1989 var de med som spelare när Sverige knep ett sensationellt EM-silver på hemmaplan i Globen.

Numera är de färska guldtränare på var sitt håll: Sääf vann i förra veckan sitt tredje SM-guld i följd med Engelholms damer (efter att dessförinnan ha vunnit två år i rad med Hylte/Halmstads herrar och damer) medan Isacsson ledde Linköping till herrtiteln.

ANNONS

Nu återförenas de i blågul tjänst.

– P-A och jag har gjort tio år tillsammans som spelare i landslaget och sedan har han gjort ett fantastiskt jobb i de klubbar han har varit i här i Sverige. Han är en kompetent tränare och har en stark vinnarmentalitet – det kommer vi att behöva, säger Johan Isacsson.

Herrlandslaget ligger under denna veckapå ett inledande läger i Lindesberg, som avslutas med två landskamper mot Ungern.

VM-kvalet spelas den 24–28 maj i Tjeckien. Gruppspelet i European League avgörs under andra halvan av juni. Sveriges målsättning i båda turneringarna är att gå vidare till nästa steg.

– Det är bra killar, det finns mycket material att jobba med och kan vi bara få ihop det ordentligt så är vi goda nog, tycker P-A Sääf.

Vad hoppas du kunna tillföra?

– ”Joe” och jag har ju spelat på olika vis: han har varit passare och det är väldigt speciellt och jag har varit både center och kantspelare. Så jag hoppas att vi kan föra ihop saker från olika perspektiv. Det är inte så lätt att prata för en passare om man inte har passat själv och tvärtom.

Sääfs engagemangi landslaget sträcker sig sommarens turneringar ut – i nuläget.

ANNONS

– Sedan får vi göra en utvärdering av det hela, se hur bra det går och så får vi ta nya beslut, säger han.

Påverkar landslagsrollen ditt jobb i Engelholm?

– Nej, det är inget konstigt utan det är egentligen bara ett sätt att vidareutveckla och få nya perspektiv som vi sedan kan använda i Engelholm också.

Är du klar för nästa säsong i Engelholm?

– Nja, vi har inte gått ut med någonting ännu men det lär väl komma det också. Det är kul att fortsätta och se vart man kan få det att ta vägen.

Lockar det dig att bli förbundskapten själv på sikt?

– Nej, jag vet inte. Jag tycker att det är roligt att vara med och tycker att det är roligt att jobba i Engelholm, så jag har inget så där att ”det här ska jag göra”. Utan vi får väl se om det är någon som är intresserad av att jag ska göra någonting.

ANNONS