Tungan rätt i mun. Hylte/Halmstad-liberon Anton Wijk Tegenrot storspelade när Sverige knep en oväntad bronsmedalj i European League och blev uttagen i turneringens drömlag.
Tungan rätt i mun. Hylte/Halmstad-liberon Anton Wijk Tegenrot storspelade när Sverige knep en oväntad bronsmedalj i European League och blev uttagen i turneringens drömlag.

Anton Wijk Tegenrot i drömlag

Största svenska volleybollframgången på 28 år. Men för Hylte/Halmstad-liberon Anton Wijk Tegenrot gav Sveriges skrällbrons i European League mer än så: En plats i ”Dream Team”.

ANNONS
|

– Det är skithäftigt, riktigt stort. Jag har knappt tagit in det själv, säger han till HP-sporten dagen efter segern i bronsmatchen mot Danmark med 3–1 i set.

Till European Leagues ”Dream Team”, drömlag, togs de bästa spelarna från helgens Final Four-slutspel i Gentofte ut.

Anton Wijk Tegenrot, 28, var den ende svensken som fick en plats ihop med danske spikern Rasmus Breuning Nielsen samt fem spelare från finallagen Ukraina och Makedonien.

– Det är fantastiskt kul. Man ser alltid saker man kan förbättra, men överlag är jag supernöjd med hur det har gått. Det är härligt att det uppmärksammas så också, säger han.

ANNONS

Sveriges tredjeplats är den största blågula internationella volleybollframgången på seniornivå sedan herrlandslagets EM-silver på hemmaplan i Globen 1989.

En oväntad succé då storstjärnan Marcus Nilsson (skadad) inte har kunnat medverka alls under EL-matcherna och hans ersättare som poängspruta Fredric Gustavsson (sjuk) liksom lagkaptenen Erik Sundberg (skadad) missade Final Four.

Men som så många gånger förr räckte det svenska kollektivet långt.

– Vi har snäppt upp vårt spel mer och mer, och visar stabilitet och bredd. Vi måste ha varit det lag som har gått runt på mest folk,det är många som har kommit in och gjort bra grejer. Det är bara Dardan (Lushtaku, passaren från Hylte/Halmstad) som har spelat konstant, säger Anton Wijk Tegenrot.

Det var heller inte långt ifrån att det hade blivit final för Sverige. Blågult hade matchboll vid 14–13 i femte set i semifinalen mot Ukraina, som dock lyckades vända till 18–16 och sedan även vann finalen.

För Anton Wijk Tegenrot väntar nu en välförtjänt semester. Vart han spelar i höst är oklart. Han har tidigare förklarat att han är sugen på ett nytt proffsäventyr utomlands och det gäller fortfarande:

– Man får se om det hjälper till att locka lite klubbar när man fick det här priset. Men just nu har jag ingenting konkret utomlands. Så just nu ser de ut som att jag stannar i Halmstad.

ANNONS

Fakta: EL Dream Team

Passare: Volodymyr Kovalchuk, Ukraina.

Spikers: Nikola Gjorgiev, Makedonien, Oleksiy Klyamar, Ukraina, Rasmus Breuning Nielsen, Danmark.

Centrar: Maksym Drozd, Ukraina, Gjoko Josifov, Makedonien.

Libero: Anton Wijk Tegenrot, Sverige.

Mest värdefulle spelare: Maksym Drozd, Ukraina.

ANNONS