Ksenia Stolbova och Fedor Klimov tog EM-silver i förra veckan. Nu stoppas Stolbova från OS.
Ksenia Stolbova och Fedor Klimov tog EM-silver i förra veckan. Nu stoppas Stolbova från OS.

VM-guldspelare stoppas från OS

Svenska skidskyttar och skidåkare slipper möta några av Rysslands största stjärnor i OS. Skidskytten Anton Sjipulin och skidåkaren Sergej Ustiugov finns inte med på listan över potentiella ryska deltagare. Även EM-medaljörer i konståkning och VM-guldspelare i ishockey stoppas.

ANNONS
|

Internationella olympiska kommittén har strukit namn på listan över tänkbara ryska OS-deltagare.

"De har blivit inblandade i någon typ av dopningsaffär", meddelar vice ordföranden i Rysslands olympiska kommitté, Stanislav Pozdnyjakov.

"De har dopningstestats många gånger under sina karriärer och har varit rena. Vi ska därför be IOK att få skälen till varför de främsta företrädarna i olika idrotter inte finns med på listan över tillgängliga deltagare".

Inte dopningsmisstänkta

Förutom Sjipulin och Ustiugov finns skridskostjärnan Victor An inte heller med på listan, liksom konståkarna Ksenia Stolbova och Ivan Bukin.

Fem hockeyspelare har också fått nej, däribland backen Anton Belov och forwarden Sergej Plotnikov som båda var och tog VM-guld 2014. De övriga tre som fått nej är Valerij Nitjusjkin, Alexej Bereglazov och Michail Naumenkov.

ANNONS

Enligt det ryska hockeyförbundet är ingen av de fem misstänkta för dopning och nu försöker förbundet ta reda på varför de stoppas.

Belov är den största stjärnan av de fem, var med i OS i Sotji 2014 och har spelat i de fem senaste VM-turneringarna.

Förbundet rasar

Det ryska konståkningsförbundet rasar över beslutet och skriver i ett uttalande:

"De ogrundade och absurda besluten visar återigen IOK:s oförmåga att undvika utomstående influenser i beslutstagandet. Vi ska omedelbart börja kämpa för att återupprätta en rättvis syn på ryska konståkare och försvara våra aktivas heder på alla tänkbara sätt".

Stolbova tog silver i paråkning, tillsammans med Fedor Klimov, på EM i förra veckan. Och Bukin tog brons i isdans tillsammans med Alexandra Stepanova.

Anton Sjipulin kom trea i helgens världscuptävlingar och ligger fyra i skidskyttevärldscupens totalställning. Sergej Ustiugov har tagit en seger och två andraplatser i skidvärldscupen i vinter.

Efter dopningsavslöjandena runt OS i Sotji beslutade IOK att ryska idrottare enbart får tävla i OS i Pyeongchang under neutral flagg och att det inte får förekomma några dopningsmisstankar kring dem som ska få åka.

TT-AFP

ANNONS