Rawez Lawan och hans Dalkurd är inne i en omvälvande och spännande tid, med debutåret i allsvenskan nära inpå. Klubbens speciella identitet – den är dock intakt.
Rawez Lawan och hans Dalkurd är inne i en omvälvande och spännande tid, med debutåret i allsvenskan nära inpå. Klubbens speciella identitet – den är dock intakt.

"Vi vet fortfarande vad Dalkurd står för"

Det började som ett integrationsprojekt i Borlänge. 13 år senare är hemvisten ny, konkurrensen allsvensk och målen desto högre satta – men Dalkurds identitet är densamma.

ANNONS
|

Flytten från Borlänge till Uppsala klubbades igenom förra hösten. Klubbens första allsvenska hemmapremiär – mot Östersund den 8 april – kommer dock spelas i Gävle då den nya hemmaarenan i Uppsala renoveras. Och då träningsplanen i Uppsala saknar värme så laddar man för premiären med temporära träningsvisiter till Sollentuna.

Dalkurds uppladdning inför sin första allsvenska sejour, 13 år efter klubbens första seriematch i division 6, är inget logistiskt skolboksexempel direkt.

- Det är klart att jag skulle ljuga om jag sade att allt vore perfekt. Det är inte optimalt men samtidigt var det vad som krävdes, säger lagkapten Rawez Lawan efter ännu ett träningspass i Sollentuna.

ANNONS

Identiteten intakt

Hela den logistiska "mardrömmen" har sin grund i det flyttbeslut som klubbades igenom i november förra året.

- Du måste förstå hur unga vi är som klubb. Vi har inte hundra år på nacken där vi kan gå tillbaka och se hur vi ska göra. Klubben bestämde sig för detta för att kunna överleva och kunna växa som klubb.

TT: Finns det en fara att ni förlorar er identitet någonstans på vägen när ni byter ut viktiga delar av klubben?

- Om jag säger att jag är samma människa som för fem år sedan så känner jag att jag ödslat fem år av min tid. Det är lite så med Dalkurd. Vi måste kunna utvecklas. Och den möjligheten fanns inte i Borlänge så som den finns i Uppsala. Identiteten finns fortfarande och vi vet vad Dalkurd står för, säger Lawan.

ANNONS

TT: Vad står Dalkurd för i dina ögon?

- Vår resa är väldigt speciell. Om du kollar här så hör du så många språk på träningen, inte bara svenska och engelska. Vi bryter barriärer genom att vi bara pratar genom vår fotboll. Sedan är det något i klubben som jag inte kan förklara. Du känner dig hemma direkt och du kan bara vara dig själv. Du behöver verkligen inte vara någon annan. Det finns plats för alla personligheter, alla människor, alla sorter. Det är lite större än fotbollen.

Växt som människa

Förutom att han som en av fem kurder i laget blir lite av en kulturbärare så bidrar också Rawez Lawan med allsvensk rutin från spel i bland annat IFK Norrköpings guldlag 2015.

Men på samma sätt som Dalkurd fått hjälp av Lawan så har Lawan själv fått hjälp av Dalkurd.

- Jag har verkligen förstått innebörden av att det är en lagsport sedan jag kom till Dalkurd. Jag kan vara ärlig och säga att man inte kände det riktigt innan. Man tänkte mycket på sin egen karriär. Men här vill jag verkligen bara se framgång för laget. Man växer som människa och det har varit de bästa åren i min karriär.

ANNONS

TT: Är det klubben som sådan eller personlig mognad som bidragit tror du?

- Jag tror bara att det var en perfekt match. Det var lite menat att hända att jag skulle komma hit.

"Låter allt utspela sig"

Var Dalkurds resa slutar är ännu inte skrivet i sten. Första året i allsvenskan handlar, så klart, om överlevnad – men sedan är siktet desto högre ställt.

TT: Ni har ju ändå siktat på serieseger varje år i klubbens historia?

- Haha, det är lite svårare att säga att vi ska vinna SM-guld direkt. Samtidigt finns det lite andra mål vi har. Det är inget lag vi räds och vi tror genuint att vi kan vinna varje match, säger lagkaptenen.

TT

Fakta: Dalkurd

Grundades: 26 september 2004 i Borlänge.

Hemmaplan: Gavlevallen, Gävle (Studenternas IP, Uppsala, när den är färdigrenoverad 2020).

Tränare: Azrudin Valentic.

Största framgångar: Tvåa i superettan (2017).

Fakta: Dalkurds resa

2004: Grundades 26 september 2004 i Borlänge av nio kurder, som ett socialt projekt för att genom fotbollen hjälpa ungdomar med en brokig vardag.

2005: Spelar sin första seriematch i division 6, med en trupp till stor del av tidigare ungdomsspelare i IK Brage, som sparkats av disciplinära skäl från Borlängelaget. Vinner serien direkt.

2006-2009: Dalkurd fortsätter sin raketresa med att vinna serien som nykomlingar varje säsong fram till division 1.

2015: Efter flera år i division 1, med bland annat ett misslyckat kval uppåt 2013, lyckas Dalkurd 2015 till slut ta klivet upp i superettan för första gången. Klubben beslutar då att bilda ett aktiebolag, för att kunna få in externa investerare. Året efter har de kurdiska miljardärbröderna och affärsmännen Kawa och Sarkat Junad köpt 49 procent av klubben.

2016: Första året i superettan slutar med en fjärdeplats, vilket är bästa notering för en nykomling någonsin i serien.

2017: Dalkurd slutar tvåa i superettan, och är därmed klara för allsvenskan 2018. Kort efter att avancemanget är säkrat annonserar klubben att man beslutat att flytta verksamheten från Borlänge till Uppsala.

Fakta: Rawez Lawan

Född: 4 oktober 1987 (30 år) i Malmö.

Position: Mittfältare/anfallare.

Klubb: Dalkurd.

Tidigare klubbar: Kvarnby, Malmö FF, AC Horsens (Danmark), Nordsjælland (Danmark), IFK Norrköping.

Allsvenska matcher: 64.

Allsvenska mål: 4.

ANNONS