Världscupvinnare tränade i Halmstad

Nystartade Halmstad Rock'n'­roll Club hade storfrämmande i helgen. Norska världscupvinnarna Anne Ragnhild Olstad och Steinar Berg var på besök för att inspirera – och inspireras. – Vi i Norden måste vara smarta på ett annat sätt än vad ryssarna är, säger Olstad.

ANNONS
|

Dansföreningarna i Halmstad förökade sig på nytt genom delning i januari, då rock'n'roll-gänget bröt sig ur Halmstad Dansklubb och i stället startade Halmstad Rock'n'roll Club.

– Vi kände att vi ville göra något eget, med inriktning bara på rock'n'roll. Det blir en nytändning också så klart, säger tränaren Emma Lindkvist.

Halmstad har dominerat svensk rock'n'roll under de senaste åren, men förlorade sitt främsta par när EM-semifinalisten Sara Jonasson omkom i en trafikolycka i höstas. Hennes danspartner Robin Jovliden är nu ny förbundskapten.

Kvar i Halmstad finns ett senior- och två juniorpar samt Emma Lindkvist, som även är landslagstränare.

ANNONS

Anne Ragnhild Olstads och Steinar Bergs besök var ett försök att ge verksamheten ytterligare energi. Trondheimsparet vann världscupen sammanlagt 2015 och ligger just nu fyra på världsrankningen.

– Vi är inte så många par i Norden så vi tyckte att det vore bra att komma samman för motivationen och för att sprida kompetensen, säger Berg.

– Vi är också väldigt få par i vår klubb, så vi vet hur det är att stå ensam i en hall och alltid se det samma, fortsätter Olstad.

De höll i två träningspass i Halmstad arena – men fick också instruktioner själva av Emma Lindkvist. Ett norsk-svenskt samarbete som eventuellt fortsätter.

– Hon kan hela rock'n'roll-konceptet. Det består av dans, akrobatik och performance, och Emma har varit med under många år och vet hur det hänger samman, säger Steinar Berg.

– Man kan alltid ta en gymnastiktränare för att träna på volterna och sånt, men det är ofta svårt att hitta någon som kan allt, tillägger Anne Ragnhild Olstad.

Det norska paret laddar närmast för World Games i Polen i sommar, som kan beskrivas som ett OS för icke-OS-idrotter.

Trots många år i världseliten har de haft svårt att få till det i stora mästerskap (14:e på EM i Halmstad i fjol) och försöker nu vässa sina program. Det är där Emma Lindkvist kommer in i bilden.

ANNONS

– Det är en tuff sport och många länder lägger ner stora resurser. Att komma från lilla Norden är en utmaning, så vi måste vara smarta på ett annat sätt än vad ryssarna är, säger Anne Ragnhild Olstad.

ANNONS