Manchester Uniteds Romelu Lukaku var inblandad i rivalen Manchester Citys båda mål i 1–2-förlusten.

Tungt derby för "framspelaren" Lukaku

Manchester-derbyt blev inte särskilt roligt för Romelu Lukaku Manchester Uniteds anfallare var inblandad i Manchester Citys båda mål i 1–2-förlusten i Premier Leagues toppmöte.

|

Manchester Uniteds Romelu Lukaku, som köptes från Everton inför säsongen, fick ett jobbigt och tungt första derby.

Och det var inte bara för att belgarens lag förlorade med 1–2 mot City, och därmed tappade ytterligare mark i tabellen till serieledaren och rivalen.

24-åringen hade även ett huvud och en fot med i Uniteds båda baklängesmål.

"Framspelaren" Lukaku

+ 0–1 i 43:e minuten.

Lukaku, i duell med Nicolas Otamendi, fick huvudet på Kevin De Bruynes hörna – och nickade oturligt fram David Silva till ledningsmålet.

+ 1–2 i 54:e minuten.

Lukaku tänkte skicka bort David Silvas frispark men träffade Chris Smalling i ryggslutet. Bollen hamnade framför Otamendi, som drog till på volley och fick in 2–1 bakom målvakten David de Gea.

Manchester United lyckades reparera den första skadan. Bara fyra minuter efter Silvas 1–0 slarvade Otamendi och Fabian Delph i defensiven och Marcus Rashford skickade in 1–1-målet.

Någon ytterligare kvittering mäktade inte hemmalaget med, derbyt slutade därmed förlust och det innebär att United är elva poäng efter tabellettan City.

Svenskduon Victor Nilsson Lindelöf och Zlatan Ibrahimovic inledde på bänken, men byttes in i 46:e respektive i 76:e minuten.

Oavgjort i Liverpool

I söndagens andra klassiska derby, Liverpool mot Everton, delade klubbarna på poängen.

1–1-matchen var 42 minuter gammal när hemmalaget Liverpool tog ledningen. Med styrka och precision lyckades Mohamed Salah, nyförvärvet från Roma, vända bort backen Cuco Martina och placera bollen högt i målvakten Jordan Pickfords bortre hörn.

Målet var Salahs 13:e i Premier League och såg ut att lägga grunden till en ny trepoängare i Premier League-fotbollen.

Men någon ny seger blev det inte för Liverpool.

Wayne Rooney satte kvitteringen i 77:e minuten på straff, efter att Liverpools Dejan Lovren gått in för bryskt i en duell med Dominic Calvert-Lewin, och såg därmed till att Everton fortsätter starkt sedan managern Sam Allardyce tog över klubben i slutet av november.

Olivier Giroud agerade, precis som Rooney, i rollen som poängräddare i Arsenals 1–1-möte borta mot Southampton.

Fransmannen byttes in i 72:a minuten. Drygt en kvart senare nådde han högst på Alexis Sanchez inlägg och nickade in 1–1 i målvakten Fraser Fosters bortre hörn.