Tävlingsledare Jan-Olof Wannius har aldrig upplevt ett lika torrt Falsterbo Horse Show som i år.
Tävlingsledare Jan-Olof Wannius har aldrig upplevt ett lika torrt Falsterbo Horse Show som i år.

Torraste Falsterbo Horse Show i mannaminne

Den rådande torkan i Skåne innebär att Falsterbo Horse Show tvingas lägga om sina bevattningsrutiner. Men det rådande bevattningsförbudet i kommunen påverkar inte hästarnas välbefinnande under tävlingarna.

ANNONS
|

Falsterbo Horse Shows tävlingsledare Jan-Olof Wannius har varit med och organiserat den svenska ridsommarens största evenemang sedan 1985. Aldrig har han upplevt en torka likt den som hängt över Skåne under de senaste månaderna.

- På två och en halv månader har vi fått fem millimeter regn. Visst har det tidigare varit torka under själva evenemanget eller ett par veckor innan, men aldrig under en sådan här lång tid, säger han.

ANNONS

"Överens med de styrande"

Sedan i måndags råder det bevattningsförbud i Vellinge kommun. På sin hemsida skriver kommunen att även om Falsterbo Horse Show givetvis påverkar kommunens vattenförbrukning så är evenemanget långt ifrån den enda anledningen till problemet. Vattnet som går åt till hästarna hämtas huvudsakligen från en egen brunn och inte från det kommunala nätet.

- Vi är överens med de styrande hur det här ska ske, det är inga konstigheter. En häst dricker inte mer än 40 liter om dagen, och det går åt ytterst lite vatten här nuförtiden, säger Jan-Olof Wannius.

Sämre tillgång till hö

Den långa regnfrånvaron har ändå inneburit att man i år tvingats prioritera bevattningen. Man har inte vattnat gräset på ytorna där publiken rör sig, och för att binda dammet på grusvägarna har man saltat istället för att använda vatten.

- Sedan har vi hela tiden sett till att vi vattnar våra gräsbanor där tävling och träning är. Inte bara för att gräset ska vara grönt, utan också för att det inte ska bli för hårt för häst och ryttare.

ANNONS

I torkans spår har det även uppstått rapporter om foderbrist bland lantbrukare, och arrangörerna i Falsterbo lyckades inte få tag på något fjolårshö till tävlingarna.

- Vi fick istället köpa hö som är skördat för endast en och en halv månad sedan. Det går bra, även om det idealiska är att ha fjolårshö. Jag lider med alla lantbrukarna, säger Jan-Olof Wannius.

Kompensation från stora hästägarna?

Foderbristen har även inneburit att flera hästägare runtom i landet tvingats börja slakta sina hästar. Landslagsryttaren Peder Fredricson, som säkrat upp så att alla hans hästar har tillgång till bra foder, säger att han tycker väldigt synd om alla djurägare som tvingas till sådana åtgärder.

- Fruktansvärt många har jobbat hårt för att bygga upp någonting och så ställer vädret till det. Det är klart att torkan även dabbar leverantörerna, och det känns ju lite tufft. Vi får se om vi kan hjälpa till att kompensera på något sätt.

ANNONS
TT

Fakta: Foderbristen i Sverige

1993 var också torkan svår, om än inte lika allvarlig som nu. Det kostade då lantbruket runt tre miljarder kronor. Enligt LRF är det värre nu och kostnaden är redan uppe i två miljarder kronor bara när det gäller spannmål.

Allvarligast nu är bristen på foder och bete till djuren. Enligt Jordbruksverket gav den första vallfoderskörden 50-70 procent av en normal skörd, och den andra bara 0-30 procent. Även den tredje kommande vallfoderskörden är i stor fara.

Enligt jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) kan det bli aktuellt med ett stöd för att transportera foder från norra till södra Sverige.

Källa: LRF; Jordbruksverket och regeringen.

ANNONS