Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Thaiboxningsgalan sänds direkt i HP-tv

Boxningsringen är på plats. Omklädningsrummen är klara. – Nu ska bara bälten och pokaler upp så att vi får in lite kultur i väggarna, säger Erik Bengtsson inför Halmstad Muay Thais öppning av sina nya lokaler. Och thaiboxningsgalan HMT Battle 32 som direktsänds i HP-tv på lördag.

Högst upp i Televerkets gamla lokaler vid Lilla torg blir nu den nya adressen för Halmstad Muay Thai.

– Hela huset är tydligen skyddsklassat för att kunna stå emot bombanfall. Och det kan nog behövas så hårt som vi sparkar, skrattar Erik, tränare och coach för elit- och träningsgruppen, men också med det övergripande träningsansvaret i klubben.

Det putsas och städas inför nybörjargrupperna på måndag och ännu är inte slagsäckarna uppe och heller inte alla bord på plats.

Men det mesta av flytten från Ultimates lokaler är gjord.

– Nu ska vi bo här länge, slår hjälptränaren och den forne Drott-aren René Bon Costa fast efter att ha släpat 50 kilo tunga boxningssäckar uppför de tre trapporna utan hiss.

Och Andreas Gardasevic nickar instämmande:

– De här blir ett jättelyft för klubben att få helt egna lokaler, säger Europamästaren som tränar inför matchen om världsmästartiteln i Italien i mars.

Men först ska han sitta med som expertkommentator i HP-tv på lördag på HMT Battle 32 i Halmstad arena.

– Det ska bli spännande! En ny utmaning och kul att få sprida sporten, säger han.

Från början tittade klubben på lokaler på Slottsmöllan.

– Det fanns en jättepotential där, men då var en förutsättning att vi skulle kunna dela dem med någon annan klubb. Antingen någon kampsportklubb eller någon helt annan för att skapa dynamik som Halmstad Rollerderby eller dansklubben. Men det rann ut i sanden och därför skulle lokalerna bli för stora och dyra som ensam klubb, förklarar Erik.

I stället dök möjligheten uppe vid Lilla torg när Robin Henriksson på Spot On hörde av sig. Och efter att väggar rivits och lokalerna byggts om har Halmstad Muay Thai nu drygt 300 kvadratmeter att förfoga över mitt i centrala Halmstad.

– Tre våningar upp, skyddsbleck för fönstren och dagsljus. Det är en cool känsla, ler Erik och sätter nya mål.

– Vi vill också ut och nattvandra, sprida trygghet i city och på så sätt också göra en samhällsinsats. Målet är att hitta någon sponsor som skulle kunde hjälpa oss med en mini­buss som vi i så fall skulle kunna använda i det arbetet genom att exempelvis köra hem ungdomar på stan som kanske behöver hjälp.

I dag har klubben drygt 200 medlemmar och när man nu tar över Halmstad Fighters barn- och ungdomsgrupper utöver de fulltecknade nybörjargrupperna lär det bli fler.

– Men det viktiga är inte antalet medlemmar utan hur vi tar hand om dem och hur de utvecklas, både som fighters och människor.

– Vi känner oss själva som en liten familj. Och hit ska man kunna komma upp och ta en fika före träningen eller göra läxorna.

– Jag menar, här finns alla samhällsgrupper. Från vd:n för ett storföretag till arbetssökande. Och alla tränar ju med alla. Tjejer och killar, 15-åringar med 40-åringar.

Med 20-talet SM-guld och flera fighters framgångsrika internationellt tillhör Halmstad Muay Thai de ledande klubbarna i Sverige, där de allra bästa nu laddar inför SM i Lomma den 24–25 februari.

Men de kommande talangerna i skiktet under får chansen i HMT Battle 32 när de debuterar på fullkontaktsnivå.

– Extra roligt att den då tv-sänds, påpekar Bengtsson som själv hann med att ta både NM- och SM-guld innan han, ” lite för tidigt”, lade av 2009.

– Jag hoppas även att skeptikerna tittar så att de ser att här är det nästan aldrig några regelöverträdelser och två fighters som ena stunden har sparkat varandra för fullt när matchen är över först kramar om motståndaren och dennes coacher och ofta får vatten av dem. För det handlar om respekt för varandra.