"Jag tror att Vargåsen är den bästa sträckan i världen. Massor med åskådare, helt fantastiskt", säger Pontus Tidemand efter målgång.
"Jag tror att Vargåsen är den bästa sträckan i världen. Massor med åskådare, helt fantastiskt", säger Pontus Tidemand efter målgång.

Tänak i ohotad ledning inför sista dagen

Medan estländaren Ott Tänak fortsätter marschera mot segern så rasar en sekundstrid om de övriga platserna på prispallen i Svenska rallyt.

ANNONS
|

Lördagen var en lyckodag för den fåordige estländaren Ott Tänak. Redan på dagens första etapp gick han på nytt upp i ledningen och när den främste utmanare Temmu Suninen körde in i en snövall på andra sträckan var den främsta utmanaren borta. Tänak hade då en ledning med drygt en halv minut och under dagen kunde han nästan dubbla den genom gedigen körning. Efter sista sprintsträckan ledde Tänak med 54,5 sekunder.

- Vi har haft en fantastisk dag. Vi har kunnat dra nytta av vår position i startordningen. I fredags gjorde vi det stora jobbet, i dag har vi bara hållit huvudet kallt, säger han.

ANNONS

Rasar en sekundstrid

Men bakom honom rasar en sekundstrid. Tre förare ligger inom 2,3 sekunder. Vem som helst kan bli tvåa. Och vem som helst kan hamna utanför pallen.

Andreas Mikkelsen och Esapekka Lappi ligger på exakt samma sammanlagda tid. Lappi kunde gå ikapp genom en bättre körning på sista sprintsträckan i Torsby. 2,3 sekunder efter ligger Thierry Neuville, förra årets segrare i Svenska rallyt. Han har hämtat in över 30 sekunder trots att han snurrade 360 grader på en sträcka.

- Jag är nöjd med min dag. Jag har kört av bara helvete. I morgon kan allt hända, säger Neuville efter sista sträckan.

Och det är ingen överdrift. Tre sträckor återstår.

"Bästa sträckan i världen"

För Pontus Tidemand fortsatte problemen med bilen på förmiddagen. Men efter service i Torsby vid lunch tyckte han att bilen äntligen kändes rätt. Han hade ändå svårt att leverera som han hade hoppats. Efter klassiska Vargåsen var han ändå nöjd.

- Jag tror det här är den bästa sträckan i världen. Massor med åskådare, helt fantastiskt, sade han efter målgång.

ANNONS

Svensken presterade åttonde bästa tid bara 7,9 sekunder efter toppnoteringen. Tidemand har i slutprotokollet klättrat till en åttonde plats sedan Teemu Suninen återigen kört in i en snövall och tvingats bryta.

För Johan Kristoffersson i WRC2 var det en dag där allt inte gick som det skulle. In i en snödriva med bilen gjorde att han tappade kontakt med täten.

Träd över vägen

På superspecialen missade han i starten och förlorade ytterligare tid. Han ligger nu på femte plats, alldeles bakom en annan svensk, Emil Bergkvist. Leder gör norrmannen Ole Christian Veiby.

En incident på specialsträckan Rämmen i det historiska rallyt har väckt stor uppmärksamhet. Just som Nils Bergqvist skulle passera in sin Volvo Amazon var det ett ungdomsgäng som fällde ett träd över vägen.

- Jag fick ta ett spår nära diket och lyckades undvika att få det under oss, säger Bergqvist till P4 Värmland.

En funktionär på platsen förklarar att det var ett onyktert gäng tonåringar som fällde trädet för att skaffa virke till korvgrillning.

ANNONS
TT

Fakta: Ställningen inför sista dagen

1. Ott Tänak, Estland 2.19.31,7

2. Andreas Mikkelsen, Norge +54,5

- Esapekka Lappi, Finland +54,5

4. Thierry Neuville, Belgien +56,8

5. Elfyn Evans, Storbritannien +1.08,7

6. Kris Meeke, Storbritannien +1.36,5

7. Sébastien Loeb, Frankrike +1,38,1

8. Pontus Tidemand, Sverige +3.08,0

9. Janne Tuohino, Finaland +7.17,3

10. Lorenzo Bertelli, Italien +11.58,3

11. Jari-Matti Latvala, Finland +14.49,3

12. Sébastien Ogier, Frankrike +23,45,7

13. Marcus Grönholm, Finland +41.28,7

Teemu Suninen har brutit.

Fakta: Programmet sista dagen

Söndag 17 februari

07.50 SS17 Likenäs 1 (21,19 km)

09.51 SS18 Likenäs 2 (21,19 km)

12.18 SS19 Torsby 2 Powerstage (8,93 km)

ANNONS