Sydkoreas Kim Won-Jun (nummer 6) och målvakt Matt Dalton (1) mot Finlands Joonas Kemppainen (23) i åttondelsfinalen i herrarnas OS-ishockey.

Sydkorea gäckade Finland förgäves

Finland kunde ha fått sitt "Vitryssland" – fast värre. Hemmanationen Sydkorea hade kvitteringsläge vid ställningen 2–3 i OS-åttondelsfinalen i ishockey. Men Finland tog sig samman, vann med 5–2 och ställs mot Kanada i kvartsfinal.

|

När Tre Kronors målvakt Tommy Salo tappade in Vitrysslands Vladimir Kopats långskott i OS-kvartsfinalen i Salt Lake City 2002 fullbordades ett av Sveriges största idrottsfiaskon genom tiderna.

På tisdagen var Finland på väg mot något motsvarande i åttondelsfinalen mot Sydkorea i herrarnas OS-turnering i Gangneung.

Efter Finlands 3–0-mål i inledningen av andra perioden reducerade hemmanationen – med sex spelare födda i Kanada och en i USA – två gånger om. Brock Radunske satte 1–3 och Ahn Jin-Hui 2–3.

Det var nerv i matchen inför den tredje perioden.

Sydkorea inledde perioden i powerplay men lyckades inte få in en kvittering. I stället punkterade Juuso Hietanen matchen med 4–2 i ett finländskt numerärt överläge efter drygt sju minuters spel. Örebros Sakari Manninen fastställde slutresultatet 5–2 i tom bur med sju sekunder kvar.

Hemmanationens spelare åkte runt med sydkoreanska flaggor på isen efter den imponerande insatsen. Finland ställs nu mot regerande olympiska mästaren Kanada i onsdagens kvartsfinal.

USA är också klart för kvartsfinal. Laget vann enkelt mot Slovakien, 5–1, och ställs nu mot Tjeckien.