Sveriges Lotta Schelin, Elin Rubensson och Stina Blackstenius efter EM-premiären mot Tyskland.
Sveriges Lotta Schelin, Elin Rubensson och Stina Blackstenius efter EM-premiären mot Tyskland.

Sverige bröt Tysklands svit: "Svinviktigt"

Sverige bröt till slut Tysklands segersvit i mästerskapssammanhang. Men utan att få vinna själva. EM-premiären mellan lagen slutade mållöst.

ANNONS
|

Inför EM-premiären handlade mycket av snacket om Tysklands historiskt tunga övertag på Sverige. 22 år hade gått sedan Sverige senast slog tyskorna i en mästerskapsmatch.

Det har varit tio raka tunga nederlag för svensk del – varav tre ha kommit efter förlängning. Nu är den sviten bruten.

- Självklart hade det kunnat bli ett bättre resultat – vi hade kunnat vinna – men det blev en bra start på turneringen vilket är viktigt för oss, eftersom vi brukar ha svårt i premiärer. Så jag måste säga att jag är nöjd, säger förbundskaptenen Pia Sundhage, som gör sin sista resa med det svenska landslaget, och valde att starta med samma, inspelade elva som de senaste landskamperna.

ANNONS

Hårt defensivt jobb

Sverige stod upp bra. Tyskorna – som föryngrat laget en del sedan OS-finalen i fjol – såg mänskligare ut än på länge och tappade en hel del bollar mot den svenska pressen inledningsvis.

Den svenska defensiven var stabil matchen igenom, problemet var bara att Sverige sedan inte fyllde på med folk i anfallet och Lotta Schelin och Fridolina Rolfö blev ofta ensamma när bollarna spelades ner mot de offensiva hörnflaggorna. Dessutom präglades det svenska anfallsspelet av en hel del slarv och missade passningar.

Även de offensiva hörnorna lämnade en del i övrigt att önska.

- I första halvlek gav de oss lite mer möjligheter att hålla i bollen och komma upp med mer folk i anfallet, sedan i andra så var det jag och Stina (Blackstenius) och någon stackare som orkade komma upp. Men samtidigt så lämnade de två mittbackar hemma, så rent taktiskt är det inte helt fel. Vi står här med en hållen nolla och en poäng, säger Lotta Schelin, och fortsätter:

- När man får jobba mycket defensivt så är det inte så jäkla lätt för mittfältet att orka hänga på heller. Vi pratar alltid om att vi vill få med mer folk i anfallet och det tror jag att vi kommer kunna lyckas med mot Ryssland och Italien. Men mot ett Tyskland som trycker upp med så mycket folk blir det svårt.

ANNONS

Vill bli bättre

Tyskorna tog över matchen ju längre den led, vilket gjorde att avståndet mellan de blågula lagdelarna blev allt längre.

Sveriges kanske hetaste chans kom i den 71:a minuten när Stina Blackstenius, som bytte av Rolfö tio minuter efter paus, sprang ifrån sin försvarare i en kontring på vänsterkanten, men hon lyckades inte med avslutet.

Tyskland bjöd på en rejäl anstormning mot slutet av matchen, men kunde inte överlista Hedvig Lindahl och det svenska försvaret.

Med delad poäng mellan förhandsfavoriterna är kampen om förstaplatsen i grupp B fortfarande helt öppen. För Sverige fortsätter EM med match mot Ryssland, som tidigare under måndagen besegrade Italien, på fredag.

- Klarar man av en sådan här match och ett sådant här lag så måste man visa det i nästa match också och i fortsättningen av mästerskapet, för annars spelar det ju inte någon roll att vi har tagit den här poängen, säger Caroline Seger.

- För oss är det viktigt att vi har med oss den här goa känslan men att vi också växlar upp hela tiden, i allt vi gör, och tiden blir bättre under turneringens gång.

ANNONS
Breda, TT:s utsända

Fakta: Så fortsätter fotbolls-EM för Sverige

Fredag 21 juli: Sverige–Ryssland, Deventer, avspark 18.00.

Tisdag 25 juli: Sverige–Italien, Doetinchem, avspark 20.45.

Fakta: Tysklands svit bruten

Sverige undvek i EM-premiären för första gången på 22 år att förlora mot Tyskland i en mästerskapsmatch. Men fortfarande är Sverige i klart underläge mot Tyskland sett till de 14 senaste mästerskapsmötena med två segrar, elva förluster och ett kryss.

EM 2017, gruppspel: 0–0, oavgjort.

OS 2016, final: 1–2, förlust.

VM 2015, åttondelsfinal: 1–4, förlust.

EM 2013, semifinal: 0–1, förlust.

OS 2008, kvartsfinal: 0–2, förlust efter förlängning.

OS 2004, bronsmatch: 0–1, förlust.

VM 2003, final: 1–2, förlust efter förlängning.

EM 2001, final: 0–1, förlust efter förlängning.

EM 2001, gruppspel: 1–3, förlust.

OS 2000, gruppspel: 0–1, förlust.

EM 1997, semifinal: 0–1, förlust.

VM 1995, gruppspel: 3–2, vinst.

EM 1995, final: 2–3, förlust.

VM 1991, bronsmatch: 4–0, vinst.

ANNONS