Simone Niggli ställdes inför en rejäl utmaning på O-ringens fjärde etapp.
Simone Niggli ställdes inför en rejäl utmaning på O-ringens fjärde etapp.

Svår etapp satte världsstjärnan på prov

O-ringens fjärde etapp var en fysisk och psykisk kraftmätning. Till och med för en orienterarikon.

ANNONS
|

Hon har vunnit VM-guld i en sådan mängd att hon hade kunnat tapetsera sin vardagsrumsvägg med allihop.

Men oavsett erfarenhet och meritlista så var O-ringens fjärde etapp, en svårmanövrerad och naturskön långdistans på Visarbergen, en rejäl utmaning även för Simone Niggli, 40.

- En jättesvår bana, som jag hade förväntat mig. Det var mycket vägval också, som det ska vara på långdistans. Jag gjorde några små misstag men jag är faktiskt ganska nöjd. Jag gjorde ett stabilt lopp som var bra för det sammanlagda resultatet, säger den schweiziska stjärnan.

ANNONS

TT: Fick du hjälp av din erfarenhet när du skulle ta dig an en så pass svår etapp?

- Det är viktigt i varje tävling man gör. Det är det roliga med orientering. Även om man har flera VM-guld där hemma måste man hitta kontrollerna. Och det är samma sak för mig. Det gäller verkligen att ta det lugnt och det gjorde jag i dag.

Närhi ostoppbar

Lugnt har hon också kunnat ta det under denna O-ringen-vecka. Efter att ha lagt en framgångsrik landslagskarriär på hyllan 2013 så kan Simone Niggli i dag delta i O-ringen med en annan frihet än vad hon kunde förr.

- Om jag står på startlinjen så kommer ju tävlingsmänniskan fram. Men bredvid så har jag kunnat vara mycket med familjen. Även på vilodagen gick jag runt och gjorde saker. Jag vilade mig inte bara som jag hade gjort på ett VM.

ANNONS

Sett till 40-åringens förhoppningar inför tävlingen har det hittills gått bättre än väntat, där Niggli är med och fajtas i toppen av elitklassen.

Må så vara att finländskan Anna Närhi, IFK Göteborg, inte gick att stoppa. När hon vann torsdagens etapp med cirka två minuters marginal till tvåan Anna Bachmann, Lidingö, och drygt tre till etapptrean Niggli så innebar det att hon nu har drygt fyra minuter till godo i totalen.

- Det var väldigt stabil orientering. Två små bommar men inget svårt. I den här terrängen. Det var så svåra kontroller att jag blev lite rädd vid vissa att jag inte skulle hitta dem. Sedan får vi se hur mina vägval varit, säger Närhi.

Daehli drygade ut

Att dryga ut försprånget till en 40-årig schweizisk orienteringsfantom var en av målsättningarna med dagen.

- Jag var sugen att få lite extra och få en riktig lucka och kunna göra sitt jobb i lugn och ro i morgon.

ANNONS

Magne Daehli, norrmannen, kunde sammanfatta sitt lopp på liknande viss. I herrklassen tog han, likt Närhi i damklassen, en etappseger med en utökad totalledning på köpet. Och likt Närhi har han drygt fyra minuter tillgodo på tvåan, Leonid Novikov från Ryssland, inför fredagens jaktstart.

- Äntligen fick jag ett riktigt bra lopp hela vägen. Otroligt härligt, säger Daehli och fortsätter:

- Det var tufft fysiskt, det var tufft tekniskt. Men det är nog det skönaste orienteringslopp jag löpt någonsin.

Även i herrklassen blev det svenskt på andraplats i form av William Lind, Malung.

TT

ANNONS