Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Norges spelmotor Stine Oftedal har stor respekt för Sverige.

Suveränt Norge "en maskin"

Frågan inför fredagens systerkamp och gruppfinal i handbolls-VM: Går Norge att besegra?

Sverige – som säkrade en plats i åttondelsfinalen via en programenlig seger mot Argentina i näst sista gruppspelsmatchen, 38–24 – har mött Norge i sju mästerskapsmatcher under 2000-talet.

En gång har det blivit blågul seger, i mellanrundan i EM 2010, men då tog Norge snabb revansch när laget tog guld via 25–20 i finalen i danska Herning.

Senast klädde norskorna av Sverige fullständigt när de sprang ifrån till förödmjukande 19–7 i första halvlek och vann kvartsfinalen i OS i Rio med 33–20.

Även i VM i Tyskland har det varit klasskillnad.

- Det ska bli roligt, men Norge är favoriter. Det är ett oerhört bra lag. Deras kontringsspel är oerhört starkt. Det gäller för oss att få in bollarna i mål så att vi hinner hem, säger Isabelle Gulldén, som förutom två säkert skjutna straffar vilade sig igenom matchen mot Argentina.

"Toppat formen"

Svenskorna låter inte helt övertygade om att det går att rå på grannlandet.

- Det är en maskin. De har två-tre bra spelare på varje position. De byter spelare och man tänker att nu kanske de går ned lite, men så kommer det nya och bättre spelare. Jag vet inte riktigt vad de gör. Vi ska ha en riktig lyckodag om vi ska vinna mot Norge, säger Ulrika Toft Hansen.

- De har toppat formen. Det är klart att det går att slå dem men det kommer att bli riktigt svårt. Om de inte träffar dagen och vi träffar dagen... Om jag tänker efter tror jag bara att vi har vunnit en match (i mästerskap) men då fick vi stryk i finalen (EM 2010). Det är inte många gånger vi har vunnit, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Blir stenhårt

Svenska supportrar får luta sig mot Norgelägrets kommentarer för att ge näring åt segerhoppet.

Förbundskaptenen Thorir Hergeirsson är inte helnöjd med VM trots överlägsenheten. Han muttrar om att laget släpper till för mycket inspel på linjen, om att utdelningen på skotten måste bli högre och om att få fler spelare varma i kläderna.

- Vi kommer att få bättre taktiskt och fysiskt motstånd. Det är många lag som är kapabla att slå Norge, men de får själva fundera ut hur de ska göra det, säger han.

TT: Vad tror du om matchen mot Sverige?

- Sverige har ett bra lag, bra moral. Det ser ut som de är på väg att hitta takten. Det blir säkert en tuff match.

Drömmer om guld

Spelmotorn Stine Oftedal har stor respekt för motståndet i gruppfinalen men också en stark tro på den egna förmågan, inte minst det snabba anfallsspelet.

- Vi vet att Sverige kan vara vanvettigt bra och skapa mycket problem för oss. Det är förstås möjligt att stoppa oss men vi är bra på att komma med hela laget och det gör det svårare. Vi har många spelare med mycket fart. Dessutom är vi bra med bollen, säger hon.

Oftedal är trots alla framgångar – Norge har tagit 17 medaljer på 22 mästerskap under 2000-talet – hungrig på mer.

- Det skulle vara defensivt att säga något annat än att vi vill stå högst upp. Vi drömmer om guld igen.