Martin Strömberg är den ende svenske seglaren i pågående Volvo Ocean Race.
Martin Strömberg är den ende svenske seglaren i pågående Volvo Ocean Race.

Strömberg drömmer vidare om svenskbåt

Den fjärde världsomseglingen är snart avklarad. Men Martin Strömberg, den ende svensken i Ocean race-seglingarna, drömmer vidare om en blågul satsning.

ANNONS
|

"Turn the tide on plastic" är en spartanskt inredd seglingsbåt. Precis som de sex båtkollegorna, som ligger förtöjda längs kajen i Frihamnen i Göteborg.

Det är knappast för komforten som Martin Strömberg håller på med havskappsegling.

- Nej, det är ingenting här ombord som är överflödigt, utan allt har en tanke, berättar 36-åringen.

Strömberg är snart klar med sin fjärde upplaga av Ocean Race. Efter debuten i en Ericsson-satsning för tio år sedan, vann han med franska Groupama 2011–2012 och seglade för tre år sedan i ett kinesiskt-franskt team.

ANNONS

I den pågående tävlingen, som startade i Alicante i höstas, sker seglandet under FN-flagg för att skapa uppmärksamhet kring problemet med mikroplaster till havs.

Blågul dröm

Tävlingen innebär många månader hemifrån, under obekväma och stundtals farliga förhållanden. Ändå är Martin Strömberg sugen på ytterligare ett varv runt jorden – i alla fall om en ny blågul satsning till slut skulle bli av.

- Jag är ju fortfarande enda svensken som är med. Men drömmen lever fortfarande att komma vidare med ett svenskare projekt, säger han.

- Att man hittar en partner som tycker att det är en bra plattform. Det är ju en unik plattform, man kommer till alla världsdelar och kan visa upp det man brinner för, oavsett om det är ett kommersiellt värde eller någon annan fråga.

Ligger sist

Först återstår dock den sista etappen, som drar i gång i Göteborg på torsdag.

ANNONS

För Martin Strömberg och hans lagkamrater på Turn the tide on plastic är det stora kvarvarande målet att slippa komma sist. Det är dock bara en poäng upp till Hongkong-ägda Scallywag inför seglingarna till målet i nederländska Haag.

- Vi har varit bra med i många etapper, men vi vill förstås också få utdelning på det, säger han.

- Det är budskapet som varit det viktiga med den här satsningen. Men jag trodde nog att vi skulle kunna vara slagkraftiga mot slutet och så känns det verkligen.

Målgången är beräknad till på söndag.

TT

Fakta: Ocean Race

Den första upplagan av Ocean Race, under sponsornamnet Whitbread, gick 1973/1974.

Sedan 2001 har tävlingen hetat Volvo Ocean Race. Volvo Cars och Volvo AB meddelade dock nyligen att Atlant Ocean Racing Spain, som leds av svenskarna Richard Brisius, Johan Salén och Jan Litborn, kliver in som ny ägare.

Två svenska båtar har vunnit tävlingen: EF Language 1998 och Ericsson 4 2009.

Den pågående upplagan av havskappseglingen startade i Alicante den 22 oktober förra året. Därefter har seglatsen gått via Lissabon, Kapstaden, Melbourne, Hongkong, Guangzhou, Hongkong, Auckland, Itajai (Brasilien), Newport (USA), Cardiff och Göteborg.

Den elfte och sista etappen startar i Göteborg på torsdag. Målgången i Haag är beräknad till den 24 juni.

ANNONS