Tom Wandell avgjorde med 40 sekunder kvar när Örebro slog Färjestad med 3–2. Arkivbild

Sjätte segern i oktober för Örebro

3–2 hemma mot serieledaren Färjestad – och Örebros sjätte oktobervinst. Stor matchhjälte: Tom Wandell som avgjorde i slutsekunderna.

|

Inför förra säsongen återvänder Tom Wandell till svensk hockey och värvades som Örebros stora frälsare – efter totalt 400 matcher i NHL och KHL. Men det blev inte som stjärncentern hoppats varken för honom själv eller laget.

- Det var ganska deppigt hela förra året, det var mycket som hände kring laget och alla individer. Som grupp var vi inte där liksom.

Sex av sju

Men i våras rensade Örebro ordentligt i laget efter en kaosartad säsong som fick ekonomin att rasa. Och Örebros nya budgetbygge som sågats av många har däremot levererat med råge i SHL. I oktober har närkingarna tagit sex vinster av sju möjliga.

- Spelmässigt är det som natt och dag om man jämför med förra säsongen. Vi har kommit ihop som grupp och vi börjar verkligen tro på oss själv. Nu känner vi att vi kan slå alla lagen. Viväxer för varje match, säger Tom Wandell som själv är på väg mot storformen.

Och på lördagskvällen var det derbykaraktär i en fullsatt Behrn arena. Spelarna mötes först av ett häftigt tifo över alla läktarna och under hela matchen var atmosfären magisk och ljudkulissen öronbedövande.

TT: Stämningsmässigt, kan du jämföra det här med något liknande?

- Nä, det är svårt… det var ju så länge sedan jag spelade i Sverige…Nej, just nu kan jag inte komma på något annat. Stämningen är på topp, Örebrofansen känns helt fantastiska.

Inledningen var också intensiv och fartfylld på isen. Efter sju minuter lyfte nästan arenataket när frie Örebroforwarden Glenn Gustafsson tryckte in första målet mellan benen på gästernas målvakt Stefan Steen. Tio minuter senare kvitterade Färjestadsbacken Sebastian Erixon när han bröt in i hemmalagets zon och skickade iväg ett rappt skott mellan benen på målvakten Eero Kilpeläinen.

Och efter drygt halva matchen direktsköt Färjestadsbacken Jesse Virtanen från blå och pucken letade sig in bakom Kilpeläinen, i spel fem mot fyra. Bara minuten senare fyrade Jonathan Andersson iväg ett dragskott direkt efter tekning och plötsligt var det kvitterat.

I mål via handske

Chanser skapades sedan åt båda håll i en öppen och händelserik tredje period. Och när bara 40 sekunder återstod av ordinarie tid ”lobbade” Örebroforwarden Tom Wandell iväg en puck som styrdes via olycklige FBK-backen Mikael Wikstrands handske och vidare in bakom målvakten Stefan Steen.

- Det var en underbar känsla att se den gå in. Jag hörde knappt vad jag tänkte därute, det var ett sånt liv, säger Wandell.