Ulrika Sandmark sambo, simprofilen Pär Gabrielsson, gick bort tidigare i höst. Arkivbild.
Ulrika Sandmark sambo, simprofilen Pär Gabrielsson, gick bort tidigare i höst. Arkivbild.

Simkaptenens sorg: "Stödet har varit otroligt"

Tidigare i höstas drabbades simningens förbundskapten Ulrika Sandmark av den oerhörda sorgen när hennes sambo gick bort. Trots det har hon fortsatt att jobba.

ANNONS
|

Kortbane-SM i Eriksdalsbadet i Stockholm är den första stora tävlingen sedan sorgen drabbade Ulrika Sandmark.

Hon sitter vid bassängkanten och följer tävlingarna som också är kval till kortbane-VM i december.

Med jämna mellanrum kommer någon i den stora simmarfamiljen fram, hälsar och kramar om henne.

- Jag har tyckt att det varit skönt att prata om sakerna, speciellt med de som kände Pär. Annars kan det bli lite jobbigt. Men jag uppskattar att folk beklagar och det är så otroligt många människor som är stöttande. Jag är helt överväldigad, berättar Sandmark när vi efter avslutat finalpass sätter oss ned och pratar.

ANNONS

Hon säger att hon mår okej. Tårarna kommer så klart när hon berättar, men det får de göra.

Välkänt par

De var ett välkänt par i simmarkretsar. Det var i den miljön de träffades och där det tog slut.

Pär Gabrielsson somnade in på en tränarkonferens i Norge där Ulrika Sandmark föreläste. Han drabbades av Parkinson 2014 och 2017 diagnostiserades han med den ovanliga följdsjukdomen PSP (progressiv supranukleär pares). PSP ger bland annat balansstörningar vilket gjorde att han ofta ramlade.

- Jag var egentligen på det bästa stället, vi fick hjälp på en gång. Jag kunde ha varit på landet helt själv, men nu var jag bland både mina och Pärs vänner sedan lång tid tillbaka. De tog hand om mig på ett fantastiskt sätt och hjälpte mig med kontakterna med polisen, berättar hon.

Den 54-årige förbundskaptenen bestämde sig snabbt för att inte ta någon paus, utan jobba vidare.

- Direkt jag kom hem så sade jag att jag ville prata med alla på jobbet. Så alla samlades i ett rum, jag berättade vad som hade hänt och att jag kommer att jobba. Det är det bästa sättet för mig att få annat att tänka på, säger hon.

ANNONS

"Gav mig förtroendet"

Pär Gabrielsson var landslagstränare 1996–2011 och ingick i ledarstaben i tre OS. Han jobbade som sportchef i Väsby som han gjorde till en av Sveriges ledande klubbar och utvecklade simmare till landslagsnivå med flerfaldiga VM-guldmedaljören Josefin Lillhage i spetsen.

Han plockade också dit Ulrika Sandmark.

- Vi började jobba ihop 1992 i Väsby. Vi skulle jobba tillsammans i elitgruppen och han sade att "du är inte tjejtränare utan en tränare för hela gruppen". Det var inte helt lätt att bli accepterad, men Pär visade vägen och sade att det är hon som bestämmer. Han gav mig det förtroendet, säger hon.

Hösten har varit full av aktiviteter med tränarkonferenser, besök ute hos klubbar och planering. Efter SM väntar kortbane-VM och sedan planeringen inför nästa landslagsår med Swim Open på hemmaplan och framför allt VM i långbana i Sydkorea.

Jobb som volontär

Sandmark tog över som förbundskapten månaderna innan OS i London 2012 sedan dåvarande förbundskaptenen Greg Salter sparkats, förlängde efter Rio och har kontrakt över Tokyo 2020. Sorgen efter sambons död har inte inneburit någon tvekan över jobbet.

ANNONS

- Nej, det var nog mer när Pär levde. Jag tänkte ett tag att det vore bra om jag var ledig och kunde vara med honom och vi kunde träna ihop. Det hade inte hjälpt ändå, men jag är glad att vi diskuterade de bitarna ändå.

- Efter OS i Rio gjorde jag lite volontärarbete en dag i veckan på Frälsningsarmén. Jag har jobbat så länge med människor som har det bra, jag kände att jag för mitt hjärta behövde jobba med dem som inte har någonting. Jag jobbade en gång i veckan för hemlösa och stod i garderoben och delade ut kläder. Det året gav mig väldigt mycket lugn.

- Jag känner i bland att jag vill bidra lite mer till människor som har det svårt. I förrgår så var det en kvinna som skulle betala sin mat i affären, hon trodde att hon hade fått sin pension men hon hade inga pengar på sitt kort, så jag betalade. Det känns bra i mitt hjärta. Livet kan ta slut i morgon.

ANNONS
TT

ANNONS