Jubel och tårar för stafettsilvret i skidskytte. Anna Magnusson, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson grät av glädje på scenen när de tog emot medaljerna. Nu blickar kvartetten fram emot nästa år då VM går i Östersund.
Jubel och tårar för stafettsilvret i skidskytte. Anna Magnusson, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson grät av glädje på scenen när de tog emot medaljerna. Nu blickar kvartetten fram emot nästa år då VM går i Östersund.

Silvertårar och förhoppningar inför VM

Skidskyttarna har gjort ett bragdartat OS – inte minst Hanna Öberg som lämnar Pyeongchang med ett guld och ett silver. Nu väntar VM i Östersund nästa år.

ANNONS
|

Skidskyttedamerna grät, vägde medaljerna i händerna och skrattade när de fick ta emot sina OS-silver på Medal Plaza.

- Jag var chockad i går. Sedan grät jag en skvätt innan jag somnade, säger Anna Magnusson.

Väl på scenen kom tårarna igen – redan när Frankrike fick ta emot bronset och därefter när Vitryssland fick sitt guld.

- Vi är verkligen här och får ta emot medalj, säger hon. Och jag har ganska lätt till tårar. Den är verkligen jättefin, säger Magnusson och håller fram silvret.

ANNONS

Öberg chockad

Den stora stjärnan Hanna Öberg verkar nästan inte riktigt ha tagit in sin insats under OS. Från en ganska okänd skidskytt som sköt, åkte och ställde till med en dundrande succé med guld på 15 kilometer och sedan nämnda stafettsilver.

- Jag har gjort sex riktiga topplopp här, jag är nästan chockad över min egen insats här, säger hon.

Hur hon lyckades toppa formen så exakt rätt, det kan hon nästan inte svara på.

- Jag vet inte! Jag har ju inte tävlat så mycket på förhand, men till OS fick jag komma mycket välförberedd och det har betytt jättemycket.

Nu väntar hemresa i morgon och sedan vardag. Och därefter VM på hemmaplan i Östersund nästa år, och Öberg ser fram emot mästerskapet.

- Det känns jättestort. Det är här jag vill vara, det vill vi allihop, och att kunna dra upp intresset inför hemma-VM känns jätteroligt. Jag tror framgångarna påverkar. Vi har lyft på locket och kollat hur intresset verkar hemma, och det känns som att det kan hända grejer.

ANNONS

Levt billigt

Men att börja prata hemmamedaljer redan, det gör hon inte. Hon talar hellre om sin fortsatta utveckling, hur fysik, teknik och styrka ska vässas.

Resultaten i VM då och hemmaförväntningarna efter OS?

- Alltså det är så svårt att svara på. Det gäller att få vara frisk och skadefri och mest handlar det om att fortsätta att utvecklas som skidskytt. Jag har många bitar att jobba på.

Hemma kan också en annan ekonomisk situation vänta för Öberg som inte har haft någon sponsor.

- Jag har ju gått runt de senaste åren, men inte med supergod marginal kanske. Vi lever ganska billigt med stöttningen från förbundet och det är mycket tack vare den som jag har kunnat gå runt. Men det kanske ändras lite nu.

"Jublas i Östersund"

Forna skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg gläds också över skidskyttarnas succé-OS.

- Fantastiskt och de har verkligen överpresterat genom att ta så många medaljer. Kul för laget, kul för svenskt skidskytte och roligt för alla hemma i soffan som har fått följa dem.

ANNONS

Nu tror Forsberg att arrangörerna för VM i Östersund jublar – det behövs profiler inom sporten.

TT: Hur långt kan det här gänget nå i VM?

- De är i åldern att de fortfarande utvecklas mycket. Men vi ska inte förvänta oss att de kan vara på topp varenda tävling jämt och ständigt, men snart så. Nu är det några världscuptävlingar kvar och jag tror säkert vi får se fina resultat, säger Forsberg.

TT

Fakta: Sveriges skidskyttemedaljer i OS

Guld: Hanna Öberg, distans, herrstafett (Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström).

Silver: Sebastian Samuelsson, jaktstart, damstafett (Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg).

ANNONS