Niklas Edin och hans lag hoppas på ett fjärde EM-guld i följd. Arkivbild.
Niklas Edin och hans lag hoppas på ett fjärde EM-guld i följd. Arkivbild.

Siktar på fjärde raka EM-guldet

De svenska curlinglagen är förstarankade inför EM, så chanserna till svenska medaljer för 43:e året i följd är stora. Niklas Edins lag siktar på fjärde raka EM-guldet.

ANNONS
|

Men den här säsongen ligger största fokuset på OS i februari. Niklas Edins lag kommer därför inte toppformade till EM i St Gallen i Schweiz, som startar på lördagen.

- Vi har gett oss en längre uppbyggnadsfas, har byggt formen lite långsammare för att vi vill vara i toppform till OS. Vi hade också ett par skador i somras som gjort att uppbyggnadsfasen blev längre, säger Niklas Edin.

ANNONS

Han själv opererade ryggen i somras. Nu är han nästan smärtfri och kan spela curling utan besvär.

- Men fysiskt har jag inte bästa statusen. Jag måste hålla igen i fysträningen, jag får inte köra för mycket mängd och ännu inte någon explosiv träning.

Rasmus Wranå opererade menisken i knät i somras.

- Han mår bra sedan en månad tillbaka och kan spela fullt ut, säger Edin.

Vill få bra kvitto

I höst har svenskarna vunnit två stora tävlingar i Schweiz och gått till final i två kanadensiska tävlingar.

- Det har gått väldigt bra i höst. Vi satsade hårt på Schweiz-tävlingarna som var lite mer likt OS-konkurrensen eftersom det inte var så många kanadensiska lag med. Det var ett bra kvitto att vi vann bägge två.

ANNONS

Eftersom OS har största prioritet skulle inte ett missat EM-guld betyda så mycket för Edin & Co.

- Får vi bara ett kvitto genom bra spel, då skulle inte en guldmiss störa. I EM vill vi prestera bra, vi vill visa att vi kan föra matcherna som vi ska och inleda matcherna bra. För då får vi ingen onödig press på oss.

- Det är ett mentalt spel. Tar vi för oss tidigt i turneringen, då har vi bra chanser att lyckas.

Fyra om medaljerna

Edin är på det klara med att det svenska laget är favorit till EM-guldet.

- Men Schweiz har också tagit stora kliv, det skulle kunna bli väldigt jämnt mot dem. Norge var fruktansvärt bra den förra OS-säsongen, men har inte varit så bra åren emellan. Ju närmare OS man kommer desto bättre har de blivit. Och Skottland var grymt bra i fjol så kan de få tillbaka den formen kan det bli tufft, säger han.

ANNONS

- Vi kan absolut förlora mot andra enskilda lag, men i slutspelet skulle jag bli förvånad om det inte var de här fyra lagen som är med. Det kommer att bli ett bra EM, ett av de bästa just för att det är OS-säsong.

"Tufft på damsidan"

Det svenska damlaget, med Anna Hasselborg som skipper, är också världsetta efter en fin höst. Svenskorna tog EM-silver i fjol i sitt allra första mästerskap tillsammans och siktar på att försöka slå de två senaste årens Europamästare från Ryssland.

- Kapaciteten finns för guld, men det är väldigt tufft på damsidan, det finns många utmanare om medaljerna, säger förbundskaptenen Peja Lindholm.

TT

Fakta: EM i curling

EM spelas i St Gallen i Schweiz mellan den 18 och 23 november.

Deltagande lag, damer: Sverige (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin och coach Maria Prytz), Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ungern, Italien, Ryssland, Skottland, Schweiz och Turkiet.

Herrar: Sverige (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek och coach Fredrik Lindberg), Österrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge, Ryssland, Skottland, Slovakien och Schweiz.

Fakta: Lag Niklas Edin

Skipper: Niklas Edin.

Klubb: Karlstads CK.

Meriter: OS-brons 2014, VM-guld 2013 och 2015, VM-silver 2017, VM-brons 2011 och 2012, EM-guld 2009, 2012, 2014, 2015, 2016, EM-silver 2011.

ANNONS