Prags Veronika Pincova vid 1–0-målet.
Prags Veronika Pincova vid 1–0-målet.

Rosengård illa ute i CL – föll hemma mot Prag

Rosengård är illa ute i Champions League-fotbollen. Efter 2–3 hemma mot Slavia Prag i åttondelsfinalen måste Malmöklubben vinna med två bollar i returen i Tjeckien.

ANNONS
|

För andra året i följd kan Rosengårds Champions League-äventyr ta slut redan i åttondelsfinal. I fjol var det storsatsande Chelsea som skickade ut Malmöklubben ur turneringen redan under hösten – nu kan det betydligt mindre meriterande Slavia Prag vara på väg att göra detsamma. Förlust med 2–3 på hemmaplan ger ett tufft utgångsläge inför returen i Tjeckien den 1 november.

- Vi har inte varit i närheten av att spela mot ett lag i Sverige som har spelat med det här tempot, hittills under året, säger Rosengårdstränaren Jonas Eidevall.

ANNONS

Inte där perfekt mentalt

Rosengård för en kamp på två fronter för tillfället. På måndag väntar en ödesmatch hemma mot serieledande Piteå i allsvenskan. Där krävs det poäng för att kampen om SM-guldet ska leva ända in i den sista omgången. Seger för Piteå och Norrbottenslaget får fira sitt första SM-guld på Malmö IP.

Var ni där mentalt mot Prag med tanke på ert tuffa schema?

- Inte perfekt i dag. För att få det resultat vi hade velat hade krävt en maxprestation från vår sida och den hittade vi inte, säger Eidevall.

Sverige har varit en pionjär inom damfotbollen, men under senare år har de svenska klubbarna fått se sig förbisprungna av storklubbar som Wolfsburg, Lyon, Chelsea, och Manchester City. Klubbar som har helt andra ekonomiska förutsättningar och som ofta är uppbackade av sina mäktiga herrlag. Nu skickade Prag en signal om att även klubbar från länder med en mindre stark damfotbollshistorik är i hasorna på svenska lag. Inget som förvånar Eidevall eftersom exempelvis Tjeckien på det stora hela har en stark fotbollstradition med en bra fotbollsutbildning.

ANNONS

"Mer än möjligt"

- I takt med att det satsas mer på damfotboll är det inte konstigt att länder som Holland och Tjeckien också går på frammarsch. Det är väldigt stora och starka fotbollsnationer sedan tidigare. All kunskap i de här länderna finns ju kring hur man utbildar spelare, säger Eidevall.

Förutom Lisa-Marie Utlands 1–1-mål och Anja Mittags 2–2-kvittering hade dock Rosengård bud på fler mål. Något som yttern Fiona Brown tar med sig inför returen i Tjeckien.

- Det är ju ett tufft utgångsläge, men det är mer än möjligt om vi når upp till vår högsta nivå. Vi gjorde två mål nu och vi kunde ha gjort fler mål, säger Fiona Brown.

TT

Fakta: Champions League

Första matchen av två är spelade i åttondelsfinalerna av Champions League. Här är ställningarna inför returerna, 31 oktober: Paris Saint Germain–Linköping (2–0), Brøndby–Lillestrøm (1–1), Lyon–Ajax (4–0), Atletico Madrid–Wolfsburg (0–4), Bayern München–Zürich (2–0), Fiorentina–Chelsea (0–1).

1 november: Slavia Prag–Rosengård (3–2), Glasgow–Barcelona (0–5).

Lottningen till vårens kvartsfinaler – och även vilka som möts i semifinal – sker den 9 november i Nyon, Schweiz.

Kvartsfinalerna spelas 20–21 och 27–28 mars. Semifinalerna avgörs 20–21 och 27–28 april.

Finalen spelas den 18 maj på Ferencváros-stadion i Budapest.

Källa: Uefa

Fakta: Rosengårds CL-facit

Här är Rosengårds facit i Champions League (åren under namnen LDB Malmö och Malmö FF inkluderade):

2017–2018: Åttondelsfinal, utslaget av Chelsea (0–4 sammanlagt).

2016–2017: Kvartsfinal, Barcelona (0–3).

2015–2016: Kvartsfinal, Frankfurt (efter straffar, 1–1 sammanlagt).

2014–2015: Kvartsfinal, Wolfsburg (4–4 sammanlagt, utslaget på grund av färre gjorda bortamål).

2013–2014: Åttondelsfinal, Wolfsburg (2–5).

2012–2013: Kvartsfinal, Lyon (0–8).

2011–2012: Kvartsfinal, Frankfurt (1–3).

2003–2004: Semifinal, Frankfurt (1–4).

ANNONS