Jenny Rissveds. Arkivbild.
Jenny Rissveds. Arkivbild.

Rissveds tillbaka: "Magisk resa hon gör"

Jenny Rissveds vann OS-guld i Rio men drabbades sedan av en depression. Efter ett uppehåll är mountainbikestjärnan nu på väg tillbaka – under lördagen tävlar hon i SM i Östersund.

ANNONS
|

Efter OS-guldet, dödsfall i familjen och bråk mellan cykelförbundet och hennes proffslag drabbades Jenny Rissveds av en depression.

Efter OS i Rio blev det bara enstaka tävlingar och i februari bröt Rissveds med sitt proffsstall och meddelade att hon inte kommer att tävla under 2018.

Tränat i tio veckor

Men för knappt tio veckor sedan började 24-åringen träna ordentligt och i sista stund anmälde hon sig till SM i Östersund. Rissveds kommer att tävla i den olympiska distansen cross-country som avgörs under lördagen.

- Jag har gråtit i tre intervjuer i dag ganska ordentligt. Det är väldigt speciellt, säger managern Johan Elliott som jobbat väldigt nära Rissveds.

ANNONS

Han berättar att hon har fått väldigt mycket stöd under den mörka tiden då allt kändes hopplöst och det var svårt att komma ur sängen.

- Det har varit en resa utan dess like. Från Rio till bara skit. Hopplösheten och att inte vilja göra någonting i kontrast till något som på pappret är framgångar och att vara van vid att vara väldigt aktiv, det är ett stort steg. Det är en magisk resa hon gör som människa. Idrotten och resultaten får komma sen.

"Får se hur kroppen svarar"

Även resan mot SM har varit en berg-o-dal-bana, säger han, och loppet är bara en del av återgången till tävling. Tanken är att hon ska vara tillbaka till världscupen 2019.

- Idag kände hon sig glad och bra. Vi har ingen aning om var hon står egentligen. Men nu får vi se hur kroppen svarar och framför allt vad som händer med skallen och hur hon mår veckorna efter. Det kommer att ligga till grund för hur arbetet kommer att se ut framöver.

ANNONS

TT

Fakta: Jenny Rissveds

Född: 6 juni 1994.

Bor: Falun.

Klubb: Falu CK.

Internationella meriter: OS-guld 2016, EM-guld 2013, fyra i VM 2014, fyra i EM 2014, tvåa i världscupen 2014 och trea 2013, vinnare av fyra deltävlingar i världscupen, flera U23-medaljer, bland annat VM-guld 2016. Trea på för-OS i Rio 2015.

ANNONS