Östersunds Ken Sema jublar efter sitt 2–0-mål och solouppvisning borta mot Arsenal. Men storklubben från England reducerade och gick vidare med sammanlagt 4–2.

Östersund ute trots chockseger mot Arsenal

Östersunds spelare insisterade på att "ingenting är omöjligt". Och när det väl blev match gjorde man handling av ord och slog Arsenal på bortaplan med 2–1. Men den bragdartade insatsen räckte ändå inte. Det blev sorti från Europa League efter sammanlagt 2–4.

|

Östersund fick en betydligt bättre start på returen än i hemmamötet. Kanske det var det som inspirerade de 5000 tillresta jämtarna att efter en kvart skandera "4–0".

Graham Potter pratade om ”fotbollsmirakel” inför matchen. Att vända ett 0–3-underläge i europeiskt cupspel är sällsynt och möter man storklubben Arsenal, som dessutom bara förlorat en hemmamatch på hela säsongen (mot Manchester United), är oddsen knappast på ens sida.

Men både fansen och Östersunds succétränare blev, till en början, bönhörda. Sju år efter att Potter lyfte från Heathrow för att ta över en division 2-klubb i Sverige var han tillbaka på en engelsk fotbollsplan och fick fira en 2–0-ledning efter 23 minuters spel.

Dubbla chockmål

Gästernas två chockmål föll inom loppet av en minut. På pass från Saman Ghoddos sprang Hosam Aeish igenom till höger och ställdes ensam med målvakten David Ospina. Skottet överlistade målvakten och försvararen Calum Chambers hjälpte dessutom till med att styra bollen vidare in i eget mål.

Efter avspark vann ÖFK bollen på mittplan och Ken Sema tog över showen. Yttern solosprang förbi Arsenalförsvaret och dundrade in 2–0 i det bortre hörnet.

Ett skakat Arsenal tog över efter Östersunds två mål. Tom Pettersson spräckte ögonbrynet med åtta minuter kvar av första halvlek och medan mittbacken var ute i omklädningsrummet för att sys tvingades gästerna avsluta halvleken med en man mindre.

Arsenalmål direkt i andra

Efter paus var det Arsenals tur att få en drömstart. ÖFK-backen Ronald Mukiibi luftsparkade på ett inlägg och Sead Kolasinac dundrade in 1–2 i den 47:e minuten.

Båda lagen hade chanser att göra ytterligare mål i andra halvlek, och Arsenal var nog närmare att näta än Östersund. Gästernas bragdartade insats slutade med en historisk 2–1-seger och hedersamt uttåg ur Europa Leagues 16-delsfinal.

Närmast för Östersund väntar bortamatch i Svenska cupen mot Åtvidaberg nästa vecka. Kanske börjar ett nytt Europaäventyr där för de regerande cupmästarna.

TT:s utsände