På fredag invigs OS i Pyeongchang. Att Nordkorea ska tåga in tillsammans med Sydkorea har väckt reaktioner. Arkivbild.
På fredag invigs OS i Pyeongchang. Att Nordkorea ska tåga in tillsammans med Sydkorea har väckt reaktioner. Arkivbild.

OS-framsteg kan minska spänningarna

När OS invigs på fredag riktas allt ljus mot Nordkorea, som tågar in på Olympiastadion under gemensam flagg med Sydkorea. Länderna vinner på att visa upp en enad front – i bästa fall kan det leda till minskade spänningar efter spelen, enligt en analytiker. Dessutom kommer Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong att närvara på invigningen.

ANNONS
|

I Pyeongchang är de nordkoreanska deltagarna redan hett villebråd för journalisterna. När Sveriges damer mötte det gemensamma koreanska laget som innehåller tolv nordkoreanskor var ishallen fullsatt.

Att det hårt slutna och kommunistiska Nordkorea efter en orolig höst och vinter ska tåga in på invigningen under gemensam flagg med värdlandet har väckt reaktioner. Men beskedet har också skapat ett lugn – risken för eventuella provokationer bedöms som mycket låg.

- Det här skapar säkerhet. I och med de här förhandlingarna köpte sig Sydkorea säkerhet och tid, säger Niklas Swanström, säkerhetspolitisk analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

ANNONS

Historiskt besök

Beskedet att Kim Yo-Jong, som inte bara är syster till Kim Jong-Un utan också har en ledarroll i det regerande arbetarpartiet, ska ingå i den nordkoreanska delegation som finns med på invigningen är också en öppning.

- Det är mycket betydelsefullt att en medlem av Kims familj kommer till Sydkorea för första gången i historien, säger professor Yang Moo-Jin, vid universitetet för studier av Nordkorea i Seoul.

Kim Yo-Jong kommer troligtvis träffa Sydkoreas president Moon Jae-In och överlämna ett personligt brev från sin bror.

Finns kritik

Kritik har framförts mot Nordkoreas deltagande i OS, att landet är med för att visa sig duktigt.

- Det finns en aspekt att de utnyttjar att "det inte är vi som är the bad guys, det är amerikanarna som trycker på". Propagandavärdet är inte positivt, säger Swanström.

Att länderna även har ett gemensamt hockeylag i damernas OS-turnering kan i kombination med överenskommelsen med invigningen bli ett konkret bevis på att det går att göra förändringar.

ANNONS

- Kan vi göra det här, vad är det då som säger att vi inte kan diskutera till exempel splittrade familjer eller ekonomiska samarbeten? Det här är det första steget på en längre resa, säger han.

"Ta pulsen"

Niklas Swanström tror också att samtalen runt omkring, hur det rent praktiskt ska gå till när länderna tågar in, skapar förtroenden och kontakter knyts.

- Besluten har föregåtts av ett antal möten på operativ nivå. Under de här samtalen har man inte bara diskuterat OS, man kanske har pratat om vad som hände i tidigare i höstas. Man har en möjlighet att ta pulsen på varandra och förklara andra frågor – och förhandlingarna i sig kan skapa förtroende.

TT: Hur kommer världen att se på den sportsliga gemenskapen länderna emellan?

- Vissa ser det här som positivt, det ses som ett genombrott. Sedan finns det andra som ser det negativa, som en manipulation som det inte finns någon konkret bakom. Och en liten grupp som tycker att det finns positiva inslag i det här, en bra start men det måste komma något mycket mer konkret. Överlag tror jag att det upplevs positivt, även om Nordkorea kanske tjänar mest på det här.

ANNONS

TT: Vad kan det här leda till i bästa fall, efter OS?

- Att USA och Sydkorea minimerar en militär övning som väntas ske i april-maj. Att den blir så liten som möjligt. Det kan resultera i att Nordkorea minimerar sina tester och informerar Sydkorea och USA innan man gör det. Lyckas man att få länderna att informera motparten – då har man nåt oerhört långt och kan vid nästa övning minska ytterligare, i utbyte mot mindre tester och färre provokationer. En nedtrappning av konflikten, det är mitt drömscenario.

Pyeongchang, TT:s utsända

Analytiker: Därför är konflikten så svår

x Blodigt krig. Kriget mellan Sydkorea och Nordkorea som tog slut 1953 har varit ett av de blodigaste inbördeskrigen under modern tid. Det har också varit en politisk konfrontation mellan en kommunistisk och kapitalistiskt system.

x Förhandlingsovilja. Det har inte funnits någon vilja från Nordkorea att förhandla med Sydkorea. Nordkorea har alltid förhandlat med USA som ses som ledande.

x Personligt och känslosamt. Sydkorea ser det som att regimen i Nordkorea har torterat och dödat koreaner, sin egen nationalitet. Nordkoreanerna ser den illegala ockupationen av USA av Sydkorea. Det är emotionellt och finns många känslor och det har funnits starkt tryck om ett enande från nord och syd.

Källa: Niklas Swanström, chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP)

ANNONS