Sveriges Niklas Mattsson hoppas att hans trick ska räcka till medalj i OS-finalen i big air.
Sveriges Niklas Mattsson hoppas att hans trick ska räcka till medalj i OS-finalen i big air.

Oprövat trick kan krävas för OS-medalj

Det är tricket som få har visat sig mäktiga. Ändå tror Niklas Mattsson att det kanske är just en 1 800 (fem varv) som kan krävas för OS-medalj i big air.

ANNONS
|

Niklas Mattsson säkrade big air-finalen genom att sätta sitt standardtrick, en backside 1620 (fyra och ett halvt varv). I finalen lägger man ihop poängen från två av tre åk och man måste variera tricken. Därför är planen att köra samma åk som i kvalet, kombinerat med en frontside 1440 (fyra varv) med två volter.

Om han sätter de åken, och det ändå inte verkar räcka till medalj, måste han göra något extra. Något han aldrig testat tidigare.

- Då får jag nästan gå för en 1800 som jag aldrig har gjort förut, i det tredje, säger Niklas Mattsson.

ANNONS

1800 graders rotation, det vill säga fem hela varv, är något som få har visat sig kapabla till. Men med tanke på kvalen, där många åkare satte 1620, kan det behövas för att nå pallen.

Kanadensisk favorit

Sven Thorgren skulle ha tävlat på OS men ett brutet nyckelben satte stopp. Han är ändå på plats i Sydkorea och ser fram emot finalen.

- Det var en helt otroligt hög nivå på kvalet. Det vi såg där var tricken som man brukar se som de absolut bästa finaltricken. Det var lite mer än man hade trott, säger Thorgren.

Han och många andra pekar ut kanadensaren Maxence Parrot som storfavorit. Parrot är en av få som med säkerhet kan sätta en 1800.

- Han har en 1800 som han sätter ganska sejf, det är alltså fem varv och en trippelcork (tre volter). Det är ett ganska avancerat trick.

ANNONS

"Stil före helikoptrar"

Niklas Mattsson har aldrig funderat på att testa en 1800 ens på träning. Och han hoppas slippa göra det för första gången i OS-finalen.

- Jag kan inte gå helt utanför boxen och prova nya trick. Men 1620 kommer att räcka långt om man bara får höjden och längden på hoppet, och en bra "tweak", säger Niklas Mattsson.

- Äh, stil får gå före helikoptrar, tycker jag. Det är bara att gå stort och stilrent så ska det nog kunna räcka.

Sven Thorgren tror att Mattsson kan överraska i finalen. De planerade tricken kan räcka till medalj, säger han. Och om inte det går, då tror han att landslagskollegan kan snurra de där fem oprövade varven ända upp på prispallen.

- Det är ju då de sitter, när man inte har någonting att förlora, säger Sven Thorgren.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsända

ANNONS