Förbundskapten Janne Andersson och Sverige kan nå EM 2020 via Nations League. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson och Sverige kan nå EM 2020 via Nations League. Arkivbild.

Nations League – en ny väg till EM 2020

I höst gör Nations League entré i landslagsfotbollen. Och i potten finns fyra platser till EM 2020. Här är förutsättningarna inför onsdagens grupplottning i Lausanne.

ANNONS
|

Fotbolls-EM 2020 har ett par nya inslag. För första gången kommer mästerskapet inte att avgöras i ett eller två värdnationer, utan nu är det spel i 13 europeiska värdstäder – Amsterdam, Baku, Bilbao, Bryssel, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, Köpenhamn, London, München, Rom och S:t Petersburg – som gäller.

Dessutom erbjuder Europeiska fotbollsförbundet Uefa ytterligare en kvalificeringsväg till slutspelet.

Vid sidan av det vanliga kvalet finns numera Nations League.

EM-platser på spel

Turneringen ersätter majoriteten av "betydelselösa" träningsmatcher, och i slutändan innebär det nya tävlingsformatet att fyra landslag kommer säkra sina EM-platser via grupp- och slutspel under hösten respektive sommaren.

ANNONS

Vad är det då som väntar för Sverige?

Givetvis blir detaljerna tydligare efter onsdagens grupplottning i Lausanne, Schweiz. Men redan nu är det klart att Blågult spelar i B-divisionen och att seedningen även har placerat förbundskapten Janne Anderssons landslag i divisionens "andra skål".

Trelagsgrupp

Konkret innebär det att Sverige hamnar i en trelagsgrupp med ett lag från skål ett och ett lag från skål tre, vilket betyder Österrike, Wales, Ryssland eller Slovakien och Nordirland, Danmark, Tjeckien eller Turkiet.

+ Gruppspelet avgörs med hemma- och bortamatcher i september, oktober och november.

+ De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

+ Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

+ De 16 främsta lagen som inte redan är kvalificerade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra mästerskapsplatser genom ett slutspel; semifinal och final.

+ Om en gruppvinnare redan kvalat in till EM går slutspelsplatsen vidare till det näst bästa laget.

Lottningen börjar klockan 12.00.

TT

Fakta: Nations League-divisionerna

A-divisionen: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna.

B-divisionen: Sverige, Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Ukraina, Irland, Bosnien, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet.

C-divisionen: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen.

D-divisionen: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar.

Fakta: Nations League

Lagen delas in i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som delas in i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som delas in i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

ANNONS