På grund av hemmaplansfavör utropar Malmö FF-mittbacken Lasse Nielsen belgiska Genk till favoriter i premiären av Europa League. Arkivbild.
På grund av hemmaplansfavör utropar Malmö FF-mittbacken Lasse Nielsen belgiska Genk till favoriter i premiären av Europa League. Arkivbild.

MFF-mittbacken Nielsen: Genk är favoriter

Malmö FF är obesegrat sedan Uwe Rösler tog över som tränare. Överlever den förlustfria sviten även ett besök i Belgien?

ANNONS
|

När Malmö FF två år i rad (2014, 2015) spelade i Champions League hamnade nästan det sportsliga i skymundan. I fokus stod i stället besöken av världsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo och Carlos Tévez. Inte så konstigt, menar MFF-mittbacken Lasse Nielsen.

- Champions League är ju det största, men Europa League är fortfarande stort. Du möter lag som du inte är van vid att möta och du blir testad mot bättre spelare, säger dansken.

ANNONS

"En match som alla andra"

I höstens Europa League finns det även en klart mycket större möjlighet att prestera något sportsligt. Belgiska Genk, turkiska Besiktas och norska Sarpsborg är inte riktigt av samma kaliber som Paris Saint-Germain, Real Madrid eller Juventus.

- Vi har en riktigt bra chans att göra något i gruppen. Jag tror absolut att vi kan gå vidare. Jag tycker inte att vi är favoriter till att göra det, men det är absolut möjligt, säger Nielsen inför torsdagens premiär borta mot Genk.

Med sina två och ett halvt år i Gent – som alltså inte ska förväxlas med Genk – kan han den belgiska fotbollen bra. Han värvades till MFF vintern 2017 i ett läge där Gent precis skulle möta Tottenham i 16-delsfinal i Europa League. Några speciella känslor över att återvända till Belgien har dock inte Nielsen.

- För mig är det som en match som alla andra. Det är ingen skillnad att möta Genk eller Besiktas, säger 30-åringen

ANNONS

Våren 2017 var det just Genk som slog ut Gent i åttondelsfinalen och MFF:s premiärmotståndare är en rutinerad klubb ute i Europa. Genk har gått vidare från sin EL-grupp tre gånger av tre möjliga på 2010-talet med kvartsfinalen 2017 som bästa facit.

- Genk tillhör de största klubbarna i Belgien. Ett bollskickligt och löpstarkt lag – det kommer att bli tufft för oss, säger Nielsen.

Stort självförtroende

MFF är just nu ett lag och en klubb i harmoni efter en turbulent vår. Sedan tysken Uwe Rösler tog över efter sparkade Magnus Pehrsson är MFF obesegrat i 17 raka tävlingsmatcher i allsvenskan och Europakvalet. Visst kan det bero på några taktiska justeringar, men framför allt har spelarna ett större självförtroende, menar Nielsen.

- När du kommer in i ett stim och vinner matcher får du självförtroendet. Sådan är fotbollen, säger mittbacken.

ANNONS

MFF var illa ute i helgens genrep i allsvenskan borta mot Östersund, men vände 0–2-underläge till 3–2-seger.

- Hade det varit i våras hade vi nog förlorat den matchen, säger Lasse Nielsen.

TT

Fakta: Så spelar MFF i Europa League 2018

20 september: Genk–MFF (klockan 18.55).

4 oktober: MFF–Besiktas (21.00).

25 oktober: Sarpsborg–MFF (21.00).

8 november: MFF–Sarpsborg (18.55).

29 november: MFF–Genk (21:00).

13 december: Besiktas–MFF (18:55).

Fakta: KRC Genk

KRC Genk är just nu tabelltvåa i den belgiska högstaligan efter serieledaren Club Brygge. Laget är obesegrat med fem vinster och två oavgjorda. Laget har snittat 2,4 gjorda mål per ligamatch och har i snitt släppt in ett mål. I helgen besegrades storklubben Anderlecht med 1–0 på hemmaplan.

I Europa League har Genk under 2010-talet gått vidare från gruppen tre gånger av tre möjliga (2012–2013, 2013–2014, 2016–2017). Bästa facit är en kvartsfinal (2017) där Celta Vigo (3–4 sammanlagt) blev för svårt. Hösten 2011 spelade Genk i Champions League utan att gå vidare från gruppen. I Europaspelet har Genk just nu spelat 13 raka matcher utan förlust på belgisk mark, varav 11 är vinster.

Förra säsongen slutade klubben fyra i ligan, men en andraplats i den inhemska cupen kvalificerade laget till Europa League-kval.

I truppen finns Sverigebekanta Jere Uronen, Finland (tidigare Helsingborg) och Joseph Aidoo, Ghana (tidigare Hammarby).

Källa: Uefa.

ANNONS