Alexander Majorov. Arkivbild.
Alexander Majorov. Arkivbild.

Majorov efter rekordet: "Det bara flöt på"

Alexander Majorov satte punkt för VM i Milano med stil. Svenskt rekord och en tolfte plats i världseliten var mer än han kunnat önska.

ANNONS
|

Alexander Majorov gick in i det fria programmet på konståknings-VM i Milano som tia efter ett fint kortprogram. Frågan är om inte friprogrammet var ännu ett snäpp vassare.

Redan i första hoppet med en fläckfri kvadruppel toeloop, följt av en lika fin trippel axel-dubbel toeloop satte Majorov standarden för det som komma skulle.

Må så vara att en trippel flip blev en dubbel och att hans helt nya kombinationsmoment slutade med en dubbel ögel i stället för en trippel ögel som planerat. Likväl kunde en sprudlande Majorov efter avslutat program konstatera att han gjort sitt livs friprogram.

ANNONS

- Allt annat var i stort sett klockrent. Det bara flöt på, det var otroligt skönt, säger Majorov och fortsätter:

- Dessutom är det jobbigt att gå som startnummer ett i en uppvärmningsgrupp då man måste hinna fokusera. Men det fungerade bra i dag.

Ingen revansch

155,08 var nytt personligt, och svenskt, rekord. Det tidigare personliga rekordet (154,58) slogs på EM i januari. Även totalpoängen på 237,79 var nytt svenskt rekord. Resultaten gav honom en fjärdeplats i "mål", vilket i slutändan blev en 12:e plats på VM.

- Det är synd att man inte gjorde det här på VM för tre–fyra år sedan, då hade det räckt ganska långt. Nu har nivån stigit avsevärt mycket. Men man måste komma ihåg att Sverige bara har en person här på VM. Det är ett makalöst resultat.

ANNONS

TT: Känns det som en revansch efter den missade OS-uttagningen?

- Nu känns det bra. Men jag har aldrig ens tänkt tanken på att det skulle ses som en revansch. Jag har alltid bara strävat mot bra resultat på VM och EM. Men det är sista åren det verkligen släppt för mig. Jag går in lugnt och känner mig trygg på isen oavsett omständigheterna.

Behöver svårare hopp

Efter några tuffa tävlingsveckor där han enligt egen utsago "slitit som ett djur", ser han nu fram emot avkoppling i hemmet med bastubad och dylikt. Vad som väntar nästa internationella säsong återstår att se. Men för att ta nästa kliv krävs det något mer.

- För att komma närmare toppen krävs det fler kvadruplar. Det är något man oftast lär sig när man är lite yngre. Det är inte optimalt, men vi får se. Jag kan fortsätta åka rena program men jag behöver fler svårigheter för att ta medaljer, säger Alexander Majorov.

ANNONS

Till skillnad från Majorov var det många stjärnor som hade rejäla problem i friprogrammet. Däremot var Nathan Chen, som ledde efter kortprogrammet, lika outstanding i det fria. Amerikanen tog hem segern med totalt 321,40 poäng, närmare 50 poängs marginal ner till tvåan Shoma Uno, Japan.

TT

ANNONS